Meny

EU-finansiert forskning skal forhindre dommedag

VIL FORHINDRE DETTE: Forskere jobber for å finne løsninger på hvordan kloden skal kunne stå imot at en asteroide eller komet skal treffe Jorden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva gjør vi dersom en kjempeasteroide en dag kommer i jordens retning?

Katastrofefilmer som «Armageddon», «Deep Impact» og «2012» tegner alle et bilde av hva som kan skje med jordkloden dersom en kjempeasteroide treffer oss.

Selv om filmene kan karakteriseres som ville fantasifortellinger fra Hollywood, er handlingen ikke nødvendigvis så fjern fra virkeligheten som vi kanskje kunne ha ønsket.

For det finnes ikke tvil om at scenariet som utspiller seg i disse filmenes verden faktisk kan skje i virkeligheten. Men hvor og når det kommer til å skje, er det ingen som vet.

Redningsplan

Derfor har det nye prosjektet NEOshield blitt igangsatt med støtte fra EU, melder Süddeutsche.de. Forskere fra Europa, USA og Russland skal samarbeide om å finne den beste redningsplanen for et antatt scenarie fra dommedagsfilmene.

Les også: Verdens dyreste asteroide passerer

Asteroider og kometer er i seg selv ikke et sjeldent syn på stjernehimmelen. Men det er svært sjelden at disse himmellegemene kommer inn i Jordens atmosfære og treffer klodens overflate.

Et gjenomsnittsår kommer et objekt på størrelse med en bil inn i jordens atmosfære, men objektet brenner opp lenge før det treffer overflaten.

Hvert 2000. år

Cirka en gang hvert 2000. år kommer en komet eller en asteroide på størrelse med en fotballbane inn i atmosfæren, og når noe på denne størrelsen treffer overflaten kan det forårsake store skader dersom objektet treffer et tettbefolket område.

Les også: Passerer nærmere enn månen

Men selv disse blir små sammenlignet med asteroidene som statistisk sett treffer Jorden med et par millioner års mellomrom. Store himmelobjekter har potensial til å endre jordens historie på et øyeblikk.

Til tross for de dystre fremtidsutsiktene er det ingen grunn til å skrive testamentet i panikk sånn umiddelbart. NEOshield handler om å være forberedt ifølge prosjektleder Alan Harris, som til daglig er planetforsker ved det tyske senteret for Luft- og romfart.

- Ingen skal ligge våkne om natten og bekymre seg for at en asteroide skal treffe, sier han til Süddeutsche.de.

Tre redningsplaner

Så langt har forskere kartlagt tre scenarier som kan utredes for å redde Jorden, og de som har sett filmen «Armageddon» vil kunne gjenkjenne et av alternativene:

Man detonerer en atombombe tett ved, på eller eventuelt under overflaten ved å grave den ned på asteroiden eller kometen. En annen metode går ut på å utnytte tyngdekraften fra et romskip som skal fly like ved det uønskede himmelobjektet.

Les også: Asteroide vil ramme Norge hardt

Den siste metoden er uprøvd og er blant teoriene som forskerne skal undersøke nøyere. Det er også vanskelig å si hvor lang tid en sånn oppgave kan ta, for det kan bli snakk om at det kan ta flere år for å dra asteroiden ut av kurs.

En tredje metode er å sende et romfartøy med et mindre fartøy om bord med utstyr om bord for å få gi det uønskede himmelobjektet et støt for å få det til å endre kurs.

Når NEOshield etter planen er i mål med sitt arbeid om tre og et halvt års tid, skal forskerne kunne presentere ferdige løsninger som skal kunne etterprøves i rommet, forklarer prosjektleder Harris til BBC.

Les flere nyheter her

Populært