Meny

Minst 74 døde i egyptisk fotballvold

Minst 74 personer skal ha mistet livet i opptøyer under en fotballkamp i Egypt onsdag. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 74 mennesker døde og flere enn 1.000 er skadd etter at det brøt ut opptøyer på en fotballstadion i Port Said nordøst i Egypt.
Fakta om fotballtragedier

En oversikt over noen av de verste fotballkatastrofene etter 2. verdenskrig:

• 2012: Minst 73 mennesker dør og 1.000 blir skadd under opptøyer etter en eliteseriekamp i Port Said i Egypt.

• 2009: Minst 19 personer dør da det oppstår panikk forkant av en VM-kvalifiseringskamp mellom Elfenbenskysten og Malawi i Abidjan.

• 2001: 126 mennesker omkommer i tumulter hvor politi avfyrer tåregass mot opprørske supportere på et fotballstadion i Accra i Ghana.

• 2000: 13 mennesker dør under en VM-kvalifiseringskamp mellom Zimbabwe og Sør-Afrika. Zimbabwisk politi, som brukte tåregass, tok på seg noe av skylden.

• 1996: 82 mennesker dør og minst 147 blir skadet under en VM-kvalifiseringskamp mellom Guatemala og Costa Rica i Guatemala. Samme år dør 70 personer da det bryter ut slagsmål og panikk på et stadion i Tripoli i Libya.

• 1991: 42 personer mister livet da det bryter ut panikk under en kamp i Orkney i Sør-Afrika.

• 1989: 96 personer dør og 766 blir skadd i trengselen som oppstår under en kamp mellom Sheffield Wednesday og Liverpool på Hillsborough stadion i Sheffield i England.

• 1985: 56 personer dør i en brann som bryter ut under en fotballkamp mellom de engelske lagene Bradford City og Lincoln.

• 1985: 39 mennesker mister livet da det oppstår slagsmål og panikk under europacupfinalen mellom Liverpool og Juventes på Heysel stadion i Brussel.

• 1971: 66 mennesker mister livet da det bryter ut panikk på Ibrox stadion i Glasgow under en kamp mellom Celtic og Glasgow Rangers.

• 1964: Over 300 personer dør etter at det bryter ut opptøyer under en landskamp mellom Peru og Argentina i Lima.

Den største katastrofen i landets fotballhistorie skjedde like etter at kampen mellom al-Masry og Al-Ahli var avblåst onsdag kveld.

Vold under fotballkamper i Nord-Afrika har økt kraftig siden den politiske uroen begynte å sveipe over regionen for mer enn ett år siden.

– Dette er ikke fotball. Dette er en krig, og folk dør foran oss. Det er ingen bevegelse, ingen sikkerhet og ingen ambulanser, sa Al-Ahli-spiller Mohamed Abo Treika til klubbens TV-kanal.

Tilhengere av hjemmelaget al-Masry stormet banen etter seieren mot et av Egypts mestvinnende fotballag.

Ahlis spillere skal ha blitt jaget, og panikkslagne skal de ha ringt til myndighetene fra garderoben og bedt om hjelp.

Ved 23.30-tiden onsdag meldte nyhetsbyrået AFP at myndighetene i Egypt vil holde krisemøte torsdag etter de dødelige sammenstøtene.

Katastrofe

Både politikere og sportsfolk raser over manglende sikkerhetstiltak under kampen, og militærstyret beskyldes nå for å ha muliggjort – eller til og med forårsaket – tragedien.

Flere av de omkomne skal ha blitt trampet eller klemt i hjel i kaoset som oppsto, mens andre falt fra tribunene. Mange av ofrene skal ha kuttskader og hodeskader.

Egypts fotballforbund har innstilt alle kampene i toppligaen på ubestemt tid som følge av volden, melder statlig fjernsyn. Nasjonalforsamlingen i landet skal holde et krisemøte torsdag.

– Dette er uheldig og dypt sørgelig. Det er den største katastrofen i Egypts fotballhistorie, sier visehelseminister Hesham Sheiha til statlig fjernsyn.

Egyptisk påtalemyndighet har beordret en gransking av hendelsen, ifølge kilder i rettsvesenet.

Rett før midnatt onsdag ble det meldt at tropper fra den egyptiske hæren har blitt satt inn i Port Said for å unngå ytterligere opptøyer.

– Dårlig sikkerhet

Fotballspillerne anklager egyptiske sikkerhetsstyrker for ikke å ha sørget for god nok sikkerhet under fotballkampen.

Kampen endte med 3– 1-seier til Masry. Ifølge øyenvitner startet tumultene da Ahli-fans mot slutten av kampen foldet ut bannere som fornærmet Port Said.

En Ahli-supporter skal deretter ha gått ned på banen, bærende på en jernstang. Hjemmelagets tilhengere skal ha svart med å strømme ut på banen og angripe Ahli-spillere, før de vendte seg mot tribunene og motstanderens supportere.

Fjernsynsbilder viser en liten gruppe opprørspoliti som forsøker å eskortere spillerne bort fra banen, tilsynelatende uten særlig hell.

Beskylder myndighetene

Lederen for Egypts regjerende militærråd, Mohamed Hussein Tantawi, beordret to helikoptre til Port Said for å bringe noen av bortelagets spillere og dets fans ut av havnebyen. De skulle sendes til militærsykehus, ifølge kilder.

Albadry Farghali, som sitter i nasjonalforsamlingen fra Port Said, gir sikkerhetsstyrker med bånd til tidligere president Hosni Mubarak skylden for katastrofen.

– Sikkerhetsstyrkene gjorde eller muliggjorde dette. Mubaraks menn regjerer fortsatt. Regimets leder er falt, men alle hans menn beholder sine posisjoner. Hvor er sikkerheten? Hvor er ledelsen? ropte han i en telefonsamtale direkte på egyptisk fjernsyn.

Flere politifolk er blant de døde, ifølge sykehuskilder og vitner. Kort tid etter meldingen om tragedien i Port Said viste egyptisk fjernsyn bilder fra en brann på Kairos fotballstadion, der dommeren stanset en kamp mellom lagene Zamalek og Ismaili.

Les flere nyheter her

Populært