Meny

Fire menn fikk 18 år for å ha steinet lesbisk jente til døde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått seks år siden Zoliswa Nkonyana (19) ble steinet til døde av en gruppe menn fordi hun var åpent lesbisk. Nå er fire dømt for drapet.

Folk jublet utenfor rettslokalet i Khayelitsha i Sør-Afrika da dommeren leste opp straffeutmålingen ifølge BBC.

Retten fant at fire av de ni mennene som var siktet for drapet var skyldige og de fikk hver 18 år i fengsel. Retten mente også at motivet for drapet var at Zoliswa Nkonyana hadde vært åpent lesbisk.

Steinet til døde ved sitt hjem

Det var i februar 2006 at Zoliswa Nkonyana ble jaget av en gruppe menn like ved der hun bodde. Hun døde til slutt av steining og ni stikksår.

Dommeren sa at Lubabalo Ntlabathi, Sicelo Mase, Luyanda Londzi og Mbulelo Damba alle hadde samme motiv: hat og homofobi.

Zoliswa Nkonyana. Foto: Privat.Zoliswa Nkonyana. Foto: Privat.

- Denne straffeutmålingen skal sende et signal om at vold på bakgrunn av seksuell orientering vil ikke bli tolerert, sa han ifølge Sør-Afrikanske medier.

Les også: Nye anklager mot Sør-Afriaks president før Norges-besøk

Raser mot sein saksgang

Pressgruppen for like rettigheter for lesbiske og homofile i Sør-Afrika, Equality Project, har tidligere rast mot den treige saksgangen.

- Saken har ikke fått den prioriteringen den fortjener og advokatene har klart å forsinke prosessen ved å ikke møte opp og ved å rømme.

Les også: Homser møter stadig mer toleranse

Ofre for «korrigerende voldtekter»

Grunnloven i Sør-Afrika skal beskytte mot diskriminering og vold, men homofobi er likevel svært utbredt.

I Human Rights Watch sin rapport fra desember 2011 konkluderer de at landet ikke klarer å beskytte homofile og særlig lesbiske og transseksuelle.

- Faren for vold dominerer livet til lesbiske, biseksuelle og transseksuelle, særlig i landlige områder, sa Dipika Nath, som arbeidet med rapporten.

Lesbiske skal blant annet være ofre for «korrigerende voldtekter» fra menn som mener at det vil «kurere» dem.

Les også: Marsjerer for retten til å kle seg sexy

Les flere nyheter

Populært