Meny

Klar beskjed til Putin

Medlemmer av opposisjonspartiet Solidarnost («Solidaritet») har hengt et banner med påskriften «Putin, forsvinn» vendt mot Kreml. Budskapet er en protest mot statsminister Putins politikk. 4.mars er det presidentvalg i Russland, og Putin er igjen kandidat. (Foto: Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med påskriften «Putin, forsvinn» har russiske aktivister hengt et 140 kvadratmeter stort banner vendt mot mektige Kreml i Moskva.

Aktivister som tilhører opposisjonsgruppa «Solidarnost» (Solidaritet red.anm) hevder det er de som står bak, melder BBC.

Stuntet er det siste i en lang rekke av protester fra den russiske opposisjonen, over at nåværende statsminister Vladimir Putin forsøker å ta tilbake presidentjobben.

Beskyldningene hagler

4.mars er det russiske presidentvalget, og Putin er av mange utpekt som klar favoritt til å vinne.

Samme mann satt to perioder som president fra 2000-2008, før han overlot presidentembetet til Dimitri Medvedev. Nå ønsker Putin vervet som landets øverste leder tilbake.

Beskyldninger om valgfusk skjemmet Russlands valg av nasjonalforsamling i desember. Putins parti fikk et klart flertall, men både internasjonale observatører og russiske opposisjonspolitikere sådde tvil om metodene til Putin.

På tross av dette insisterte Putin på at resultatene var legitime, og kalte blant annet demonstrasjonene etter valget for et demokratisk sunnhetstegn.

Vil overvåke valget

Putin har nå bedt den russiske valgkommisjonen å installere web-kameraer ved alle valglokaler i håp om å stilne noe av kritikken.

Da Putin i starten av januar la frem sitt politiske program før presidentvalget i mars, lovet han mindre undertrykkelse og en mer ansvarlig regjering.

På tross av nye toner blir motstanden mot Putin stadig sterkere, og de siste ukene har titusenvis av aktivister samlet seg i ulike opptog mot den sittende statsministeren.

Et nytt opptog er varslet kommende lørdag i Moskva. Om banneret til aktivistene får henge frem til den tid, vil bare tiden vise.

Les også:

Påstander om skitne triks under russisk valg

Putin på nye machoeventyr

Putin kjøper luksusbolig

Les flere nyheter

Populært