Meny

Rekord-arbeidsløshet i EU:

EU-topp har bare småpenger til nye arbeidsplasser for de unge

Gladere tider: Martin Schulz (til høyre) kan by på 3,2 prosent av Jens Stoltenbergs statsbudsjett for å få ned arbeidsløshet blant EU-ungdom. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sosialdemokratiske presidenten i EU-parlamentet foreslår å bruke milliarder euro mot ungdomsarbeidsløshet. Men summene EU har til disposisjon, viser seg å være små.

EU-parlamentets nye, sosialdemokratiske president Martin Schulz kommer nå med forslag for å få ned den skyhøye arbeidsløsheten blant ungdom:

- Et meningsfylt tiltak ville være å bruke milliarder av euro som ikke er blitt brukt på EUs budsjett, til vekstprosjekter som er innrettet på å sysselsette ungdom.

Det sa Schulz i sin tale til toppmøtet EU avholdt i Brussel mandag.

- Det bør vi gjøre i stedet for å sende pengene tilbake til medlemslandene, la han til.

Bare småpenger

Dagen etter, tirsdag, offentliggjorde Eurostat at 23,8 millioner EU-borgere, hver tiende arbeidsføre person, nå er arbeidsløs.

Blant ungdom lå arbeidsløsheten på hele 22,1 prosent i desember.

Milliardene sosialdemokraten Schulz har å by på som EUs motkonjunktur-politikk, viser seg imidlertid å utgjøre brøkdeler av nedskjæringene i EU-statenes budsjetter.

Pengene som var avsatt til EU men står ubrukt, dreier seg om 5 milliarder euro (snaut 40 milliarder kroner), får ABC Nyheter opplyst hos parlaments-presidentens kontor.

Det høres ut som mange penger.

Men summen utgjør kun 3,2 prosent av et norsk statsbudsjett - til å møte ungdomsarbeidsløshet i EU på opptil 48,7 prosent (Spania) og  47,2 prosent (Hellas).

Les også: IMF mener eurosonen utgjør global trussel

Spania må kutte dobbelt så mye

Beløpet Schulz har å rutte med til hele EU, er bare halvparten av hva landet med EUs høyeste arbeidsløshet, Spania, må kutte sitt statsbudsjett med i år.

EUs krav om reduksjon på 3,6 prosent av brutto nasjonalprodukt, utgjør 9,4 milliarder euro.

Les også: «I beste fall virker ikke euro- pakten. I verste fall skader den»

Mer sus hadde det vært dersom Schulz og EU-kommisjonen hadde fått gjennom en skatt på finanstransaksjoner. Med en avgift på bare 0,05 prosent ville EU årlig kunne få innn 200 milliarder euro.

Men dette forslaget møter sterk motstand, blant annet fra Storbritannia.

- 2 milliarder euro i uka

Til sammenlikning med de 5 milliardene som har blitt til overs på to år, mener Martin Schulz sin europeiske partisammenslutning PES at ungdomsarbeidsløsheten koster 2 milliarder euro i uka.

PES mener derimot at EUs ubrukte midler utgjør 10, og ikke 5 milliarder euro.


Kutt og vekst

Dilemmaet for EU er at medlemslandene både må skjære ned underskuddet på statsbudsjettene sine - og sette fart i økonomien så flere får arbeid.

Les også: Lei av at EU redder banker og ikke land.

Dilemmaet ble behandlet på EU-toppmøtet:

Der endte 25 EU-land, alle unntatt Storbritannia og Tsjekkia opp med en bindende avtale som forbyr budsjettunderskudd.

Samtidig slo de fast at det ikke er nok å kutte. Uten å øke veksten, vil arbeidsløsheten forbli høy.

Det går fram av en uttalelse kalt Mot vekst-fremmende konsolidering og sysselsettings-vennlig vekst, vedtatt av toppmøtet.

Bytte land og utdanning

Der snakker man også om å øke konkurranseevnen. Det skal gjøres blant annet ved å tilpasse utdanning mer til arbeidsmarkedets behov, og å få arbeidsløse til å flytte fra land til land.

Les om toppmøtet og den nye avtalen om forsterket EU-kontroll med landenes statsbudsjetter hos EUs delegasjon i Norge.

Les flere nyheter.Populært