Meny

Frankrike krever taushet om brystsilikon

OPERERT UT: En brasiliansk kvinne som har fått fjernet brystimplantater fra Poly Implant Prothèse, viser fram silikonen hun har fått operert ut. Over 400.000 kvinner verden over har fått operert inn brystimplantater fra det nå nedlagte franske selskapet. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi har pålagt legemiddelverket i Danmark å hemmeligholde opplysninger om en mulig helsefarlig type silikon som er brukt i franske brystimplantater.

Politiet ønsker ikke at informasjonen kommer offentligheten for øre før etterforskningen mot den franske produsenten og selskapets grunnlegger er avsluttet.

Dermed må kvinner med de aktuelle brystimplantatene vente med å få vite hva slags stoffer de har fått operert inn i kroppen.

Les også: 83-åring la inn silikon i brystene

– Det er av hensyn til rettssaken som franskmennene forbereder. Det skal holdes hemmelig inntil produsenten av implantatene er tiltalt, sier kommunikasjonssjef Christian Howard-Jensen ved Lægemiddelstyrelsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Strengere regler

Samtidig ber franske helsemyndigheter om at EU innfører strengere regulering av produkter som opereres inn i pasienter. Lovverket bør skjerpes både på nasjonalt nivå og sentralt i EU, ifølge en rapport fra det franske helsedirektoratet og forbrukerombudet.

Les også: Fylte mer enn 60.000 bryster med industri-silikon

Produktene bør gjennom en bedre kvalitetssikring både før de slippes på markedet og etter at de er kommet i salg, mener ekspertene bak den ferske rapporten.

Urolig for pasienter

Lægemiddelstyrelsen i Danmark har flere ganger bedt om å få offentliggjøre opplysningene om hvilke stoffer som er brukt i de franske brystimplantatene, men har fått nei ettersom opplysningene er taushetsbelagte.

– Vi håper det skjer noe meget snart fordi vi er bekymret for de pasienter som er berørt, sier Howard-Jessen.

Les også: Frykt for giftige franske testikler

Det er tidligere kommet fram at selskapet Poly Implant Prothèse (PIP) har brukt silikon av lav kvalitet.

En rekke kvinner har opplevd at implantatene har revnet, og det er nå frykt for at silikonen kan være helsefarlige. Drøyt 200 norske kvinner har fått operert inn PIP-implantater før de ble forbudt i 2010 og selskapet ble lagt ned.

Les flere nyheter

Populært