Nye kraftkabler til utlandet:Ola Borten Moe beroliger: - Det blir ikke høyere kraftpriser

Ja eller nei? Olje- og energiminister Ola Borten Moe avkreftet Erik Solheims påstand om dyrere kraft under Stortingets spørretime tirsdag. Foto: Scanpix
Ja eller nei? Olje- og energiminister Ola Borten Moe avkreftet Erik Solheims påstand om dyrere kraft under Stortingets spørretime tirsdag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Ola Borten Moe avviser miljøvernminister Erik Solheims utsagn om at nye kraftkabler til utlandet vil gi høyere kraftpriser her hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei - du og jeg får ikke høyere strømpriser selv om Norge bygger ut nye kraftkabler som kan bringe norsk kraft til kontinentet.

Annerledes kan vi ikke tolke budskapet fra olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i Stortingets spørretime onsdag formiddag.

Dermed går Borten Moe igjen stikk imot det hans regjeringskollega Erik Solheim (SV) mener.

- Vi trenger kraftkabler til utlandet for å få dyrere strø og mer energieffektivisering, sa Solheim til Teknisk Ukeblad 16. januar.

- Ikke økt kraftpris

- Det er ikke gitt at økt utvekslingskapasitet til utlandet betyr økt pris. Det gir økt forsyningssikkerhet, sa Borten Moe i Stortinget onsdag.

Les også: Nytt strømkart i Sverige kan snu opp-ned på prisene i Norge

Energiministeren svarte på spørsmål fra Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen, om han er enig i at ett av formålene med utenlandskablene er å øke prisene for norske forbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil øke prisen på kraft

Erik Solheim argumenterte med at den nye tilskuddsordningen til fornybar kraft, de såkalte grønne sertifikatene, vil gi 26 TWh (mot Norges samlede forbruk på ca. 120 TWh) ny kraft. Da vil prisene falle dersom man ikke eksporterer mer ut.

Les også: Velter milliardregning over på strømkundene

Trass i påstanden om at flere kabler ikke vil føre til høyere priser, forsikret Ola Borten Moe i Stortinget at prisene kommer til å bli så høye at investorene kan være sikre på gode priser på strøm i framtida.

Det avklarte han på spørsmål fra Øyvind Haabrekke (Kristelig Folkeparti).

- Det er betydelig usikkerhet om fornybar-bransjen fordi det er frykt for at prisene blir for lave. Hvordan ser du å prognosene som skaper usikkerhet for investeringer? spurte Haabrekke.

- Det er en betenkning jeg ikke deler. De grønne sertifikatene skaper forutsigbare og gode rammevilkår for investeringer i fornybar kraft, hevdet Ola Borten Moe i sitt svar.

Les flere nyheter