- Norske skip blant smuglerverstingene

60 prosent av skipene på smuglerlista til SIRPI er eid av selskaper i EU, Nato eller OECD-land. Norge er blant landene som kommer dårlig ut. Her fra havnen ved Long Beach, California som er USAs nest største konteinerhavn. (AP Photo)
60 prosent av skipene på smuglerlista til SIRPI er eid av selskaper i EU, Nato eller OECD-land. Norge er blant landene som kommer dårlig ut. Her fra havnen ved Long Beach, California som er USAs nest største konteinerhavn. (AP Photo)

Norske skip er blant verdens største befrakterne av ulovlige våpen, narkotika og deler til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, skriver Bistandsaktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) har laget en oversikt over skipene knyttet til rapporterte tilfeller av ulovlig handel, eller brudd på sanksjoner bestemt av FNs sikkerhetsråd.

Rapporten viser blant annet at danske skip frakter mengder av våpen til dikatorer og opprørere i konfliktområder verden over.

- Lett for smuglere

60 prosent av skipene på lista til SIRPI er eid av selskaper i EU, Nato eller OECD-land, med Tyskland, Hellas og USA som verstinger, skriver Bistandsaktuelt.

Norske redere er på sjuende plass med 2,4 prosent av de rapporterte smuglersakene.

Det betyr derimot ikke at rederne, eller kapteinene vet hva de har i lasten.

- Det er relativt lett for smuglere å gjemme våpen og narkotika blant helt legitim last, sier en av forfatterne av rapporten til Bistandsaktuelt.

Les også: Fant 200 kilo kokain på norsk skip

Kontrollerer en brøkdel

Rapporten viser at i de tilfellene der skipets eiere er direkte innblandet i smuglingen, er skipet som oftest av eldre dato og registrert under et bekvemlighetsflagg som Panama eller Liberia.

Når det gjelder bekjempelsen av smugling, så viser rapporten at den stadig økende globale containerfrakten har gjort smuglernes jobb mye lettere.

Forskerne anslår at bare en brøkdel av containerne som passerer gjennom verdens havner hver eneste dag, blir kontrollert.

Nylig avdekket også politiet i Telemark en menneskesmuglerrute som går fra Sverige via Norge til England.

Les også:

Forsvinningssak avslører menneskesmugling

- Avslutt krigen mot narko

Redere vurderer å bevæpne skip

Mistenkt for menneskesmugling fra Norge til Sverige

Flyplassansatt dømt for bisarr menneskesmugling

Les flere nyheter

Personvernpolicy