Meny

Malmös ordfører krever strengere våpenlover

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en person er drept i skyting i Malmö, og en politistasjon har fått store skader i en eksplosjon. De som står bak volden, må straffes hardt, krever ordfører Ilmar Reepalu.
Fakta om drapsrekken i Malmö

* 31. januar 2012: En mann ble skutt på Fosievägen. Han ble erklært død på sykehuset kort tid etter.

* 3. januar: En mann i 50-årene ble skutt og drept i bydelen Lindängen.

* 1. januar: en 15 år gammel gutt ble funnet skutt utenfor en boligblokk i bydelen Rosengård. Han døde senere på sykehus.

* 26. desember 2011: En 27 år gammel mann ble skutt og drept av en maskert mann inne i et foreningslokale.

* 20. desember: En 55 år gammel mann ble skutt i hodet på en kafé. Han døde kort tid etter av skadene.

* 24. november: en 31 år gammel gjengleder ble skutt ned og drept inne på kontoret til et taxiselskap.

* 21. august: En 20 år gammel mann ble skutt ned og drept utenfor et gatekjøkken i bydelen Persborg.

* 11. mai: En 36 år gammel mann ble skutt ned og drept på en parkeringsplass.

Kilde: NTB

Tirsdag kveld ble en mann skutt ned mens han satt i en bil på Fosievägen i de sentrale delene av Malmö. Han fikk alvorlige skader og ble erklært død kort etter ankomsten til byens universitetssykehus.

Ved 02.30-tiden onsdag morgen skapte det som trolig var en bombeeksplosjon, et stort hull i veggen på en politistasjon i Eriksfältsgatan i Malmös sentrum.

– Heldigvis var det ingen der inne, men det er likevel snakk om et alvorlig angrep mot oss, sier politiets talskvinne Marie Keismar til nyhetsbyrået TT.

«For jævlig»

– Det er for jævlig, var ordfører Reepalus første kommentar til de nye voldsepisodene.

Malmö, som er Sveriges tredje største by, har vært rammet av en bølge voldshandlinger. Siden mai i fjor er åtte personer skutt og drept, og Reepalu krever nå at justisminister Beatrice Ask tar inn over seg at situasjonen i byen er akutt.

– Det svenske rettssamfunnet blir ikke lenger respektert, sier ordføreren til avisen Skånska Dagbladet.

– Drap av denne typen, rene likvideringer, er en følge av det parallelle rettsamfunnet som har vokst fram i Malmö, der ett menneske tar seg til rette og dømmer et annet menneske til døden, mener Reepalu.

Forstår

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier han forstår at folk i Malmö krever at det nå blir slutt på volden.

– Byens innbyggere må få følelsen av at de kan bevege seg fritt på Malmös gater og åpne plasser, og først da kan vi si at politiinnsatsen har vært vellykket, mener Reinfeldt.

Ekstra ressurser

Malmö-politiets informasjonssjef Lars Förstell sier til TT at det ser ut til at skyteepisoden tirsdag kveld har tilknytning til kriminelle miljøer i Malmö.

Svenskene har satt inn ekstra ressurser for å få bukt med voldsbølgen i byen, og det lokale politiet er forsterket med folk fra de såkalte GOB-gruppene, der GOB står for grov organisert kriminalitet.

Det er for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom tirsdagens drap på Fosievägen og de seks drapene som skjedde i Malmö i perioden fra 24. november i fjor og framover, sier polititalsmann Calle Persson til avisen Sydsvenska Dagbladet.

Ikke opplagt

Ifølge Lars Förstell er det ikke opplagt at det er noen slik sammenheng.

Assisterende politimester Hans Nordin i regionen Skåne, der Malmö ligger, betegner situasjonen byen nå opplever, som enestående. I gjennomsnitt rammes Skåne vanligvis av elleve drap per år, men nå er tallet klart høyere, sa Nordin på en pressekonferanse onsdag.

– Sveriges samlede politistyrker stiller seg nå bak Malmö. Vi har fått forsterkninger og fortsetter å jobbe etter tidligere retningslinjer, sa Nordin som lovet å bidra til økt trygghet ved å sende flere politipatruljer ut på byen og trappe opp jakten på ulovlige våpen.

Ampert

Blant folk som samlet seg ved politiet avsperringer på Fosievägen onsdag morgen, var stemningen amper.

– Det skjer så mye dritt, og det er klart at vi blir urolige, sa Marja Kyllönen som bor i området og som hadde problemer med å komme inn i boligen.

Politifolk gikk onsdag morgen rundt i nabolaget, banket på dører og spurte folk hva de hadde sett og hørt, mens spesialtrente hunder lette etter våpen og andre mulige spor. Det ble ikke umiddelbart gjort kjent hvem den drepte mannen på Fosievägen var.

Les flere nyheter

Populært