Meny

Hun vil gi Indias folk mat

Sonia Gandhi er leder for Kongresspartiet som står i spissen for regjeringskoalisjonen UPA. (AP Photo/Gurinder Osan)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias regjeringskoalisjon vil gi to tredjedeler av landets 1,2 milliarder innbyggere lovfestet rett til mat, inkludert ett varmt måltid daglig til alle barn under 14 år.

Lovforslaget, som ble lagt frem av Kongresspartiets leder Sonia Gandhi i desember, tar også til orde for å gi pengestøtte til alle gravide og ammende kvinner.

Men etter først å ha blitt vedtatt, møter nå matprogrammet skepsis. Har egentlig India og Gandhi råd til å gjennomføre det ambisiøse prosjektet?

Ifølge landets landbruksminister, Sharad Pawar, er svaret nei. Han tror ikke det er midler tilgjengelig for å gjennomføre lovforslaget i sin nåværende form, skriver The Diplomat.

Kostbart valgløfte

Blir lovforslaget gjennomført vil det påføre den indiske statskassen rundt 22 milliarder dollar i ekstra utgifter på landbruksbudsjettet alene, men samtidig gi over 60 prosent av landets befolkning subsidierte matvarer.

Forslaget har vært regjeringskoalisjonen United Progressive Alliance (UPA) sin store kampsak etter at de tok tilbake makten i 2009, skriver The Diplomat.

Regjeringen har vært klare på at de ønsker matprogrammet innført innen 2014, da neste stortingsvalg finner sted i India.

Samtidig reises stadig flere spørsmål rundt hvor ressurserne til å finansiere gigantprosjektet skal komme fra, og om det i det hele tatt lar seg gjøre å garantere så enorme mengder mat.

Enorm matmangel

En fersk rapport fra Verdensbanken viser at forekomsten av undervektige barn i India er blant de høyeste i verden. Nesten halvparten av små barn i India er anslått til å være underernært.

I fjor ble landet rangert på 67.plass i Global Hunger Index, like bak Rwanda.

Det er med andre ord liten tvil om at behovet for mat er prekært i India. SPørsmålet er om matprogrammet til Gandhi vil stå og falle på et velkjent politisk spørsmål; hvordan skal dere betale for det?

Les også:

Verdens største demokrati går til valg

En ny smak av India

Er Obama blitt en nikkedukke?

Sonia og Manmohans overlegne seier

Les flere nyheter

Populært