Åpen for alle - alltid

Historisk norsk terrordom

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikael Davud ble dømt for planlegging av terrorhandling i Danmark, mens Sawad Sadek Saeed Bujak Bujak ble dømt for å ha inngått terrorforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Terrorplanleggingssaken

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli 2010 tre menn med permanent oppholdstillatelse i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

* Mikael Davud (40), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen (33). Usbeker. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Fikk avslag, men innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (38). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999. Innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

* Riksadvokaten beordret tiltale for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge er ikke med i tiltalen.

* PST ønsker elleve års fengsel for Davud og fem års fengsel for de to andre. De viste til lignende saker i Danmark i sin begrunnelse, siden ingen har blitt dømt for dette tidligere i Norge

(Kilde:NTB)

Mandagens dom i Oslo tingrett er historisk i den fortstand at det er første gang norsk rettsvesen dømmer noen for terrorplanlegging.

Den antatte hovedmannen Mikael Davud ble dømt til sju års fengsel, mens Bujak ble dømt til å sone tre år og seks måneder for inngått terrorforbund.

Se video: Jakobsen frifunnet for terrorplaner i Danmark

Den tredje tiltalte i saken, David Jakobsen, ble dømt til fire måneders fengsel for innkjøp av stoffet hydrogenperoksid som kan brukes til å lage en bombe.

Retten fant det ikke naturlig å legge seg på linje med danske saker om terrorplanlegging, da de mener lovverket ikke gir de samme rammene som i Norge.

Forventet å bli frifunnet

Aktoratet hadde lagt ned påstand om 11 år fengsel for Davud, og fem års fengsel for medtiltalte Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Davuds forsvarer, Arild Humlen, uttalte før domsavsigelsen at hans klient forventet å bli frifunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har de samme forventningene nå som han har hatt hele tiden. Han mener tiltalen ikke er samsvar med det han har gjort og planlagt.

Sprikende forklaringer

Da saken gikk for retten før jul, ba aktor om elleve års fengsel for Davud, og fem års fengsel for Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Alle de tre var tiltalt for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge var ikke med i tiltalen. De var også tiltalt for å ha skaffet ingredienser til å lage en bombe.

Forklaringene til de tre tiltalte har tidvis spriket kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Davud har forklart at han alene hadde til hensikt å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. Bujak på sin side forklarte at Jyllands-Posten i Danmark var målet.

Jakobsen kjøpte blant annet inn hydrogenperoksid og annet materiale for Davud, som kunne brukes til å lage bomber.

Al-Qaida

Davud er en uigur fra Kina som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning, og ble norsk statsborger i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktoratet mente at han dro til Pakistan i oktober 2008, der han fikk opplæring i bombetilvirkning og ordre om å slå til mot Jyllands-Posten og/eller tegneren Kurt Westergaard.

I retten presenterte statsadvokatene Geir Evanger og Espen Hanken en beviskjede av reisedokumenter, kvitteringer, videobeslag og kryptiske e-poster de mener knytter Davud til al-Qaida.

– Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra våren 2009. De videre forberedelsene var derfor en del av internasjonal terrorvirksomhet, uttalte Hanken i sin prosedyre i desember.

Davuds forsvarere avfeide dette som en oppkonstruert kjede av indisier uten konkrete bevis.

Les også: - Davud var al-Qaida-soldat

Samarbeidet med PST

Alle de tre ble pågrepet tre forskjellige steder 8. juli 2010. De ble opprinnelig siktet for å ha inngått terrorforbund der målet var en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usbekiske David Jakobsen kom til Norge i 2002, og fikk etter hvert innvilget permanent opphold i Norge gjennom familiegjenforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har samarbeidet med PST, og mener derfor at han fortjener strafferabatt. Jakobsen har videre forklart at han gjorde innkjøp for Davud fordi han snakket bedre norsk, men at han varslet politiet da han fikk mistanke om at Davud kunne planlegge noe kriminelt.

Den irakiske kurderen Bujak kom til landet i 1999, og fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han huset Davud i en periode, oppbevarte hydrogenperoksid som Jakobsen hadde kjøpt inn og har sagt i avhør at det er riktig å angripe Jyllands-Posten.

Aktor mente forklaringen var en innrømmelse av terrorforbund.

Les også:

Bhatti: - Det er ikke en trussel, men en advarsel

Jenssen: - Bhatti kan gjerne finne seg et annet land

Aktor: - Davud fikk bombeopplæring av al-Qaida

Davud søkte hjelp fra al-Qaida

Les flere nyheter