19 års fengsel for forsettlig drap og to drapsforsøk

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 49 år gammel mann ble i Bergen tingrett fredag dømt til 19 års fengsel for forsettlig drap på Kay Ivar Sommerschild (25) høsten 2010. Det er ett år mer enn påtalemyndighetens påstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

49-åringen ble også funnet skyldig i overlagt drapsforsøk på sin tidligere samboer og forsettlig drapsforsøk på hennes datter i Lyderhornsveien i Kjøkkelvik i Bergen natt til 18. oktober 2010.

Sommerschild ble drept da det ble løsnet skudd i gangen utenfor leiligheten.

Les også: Bergen: Erklærte seg skyldig i drap

Han ble skutt i magen på kloss hold med grovkalibret våpen. Det skjedde rett etter at han ankom leiligheten i Lyderhornslien for å forhindre at 49-åringen drepte sin tidligere samboer, opplyser aktor i saken, statsadvokat Benedicte Hordnes i Hordaland statsadvokatembeter.

I tillegg til fengsel, må mannen betale 1 million kroner til de fornærmede i saken.

Nektet straffskyld

49-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og har i avhør forklart at drapet var et uhell.

Da han dukket opp hos ekssamboeren, kontaktet hun sin eldste datter og hennes kjæreste, Kay Ivar Sommerschild, som kom til leiligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både statsadvokaten og tingretten mente 49-åringen mente å drepe sin ekssamboer, og han ble derfor også dømt for forsøk på overlagt drap.

Han rettet også våpenet mot Sommerschilds kjæreste, men våpenet klikket. 49-åringen ble derfor dømt for forsøk på forsettlig drap på datteren ved at han både før og etter at han hadde skutt Sommerschild, «forsøkte å skyte henne med pistol på kloss hold».

Før drapet fant sted hadde kvinnen anmeldt den drapsdømte for vold og trusler, og han hadde besøksforbud overfor henne som han brøt flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fremkommer av dommen at retten legger til grunn at han utsatte ekssamboeren for ekstreme påkjenninger forut for drapsforsøket.

Les også: Hevder at dødelig skudd var uhell

De alvorligste forholdene han domfelles for har sitt utspring i et brutt samboerforhold, der domfelte ikke aksepterte sin tidligere samboers ønske om å ikke å ha kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere straffenivå

– Denne typen drap er dessverre ikke uvanlig i Norge. Vi har i flere år gått inn for skjerpede straffer for alvorlig vold generelt, og vold i nære relasjoner spesielt, kommenterer Hordnes.

I juni 2010 ble det vedtatt nye høyere minstestraffer og økte strafferammer for blant annet vold og drap.

– Der ble det gitt klare signaler om at vi nå skulle opp på et betydelig strengere straffenivå på dette området. Ved sin utmåling av straff på 19 år har retten tatt hensyn til lovgivers signaler om et høyere straffenivå i denne typen saker. Påtalemyndigheten er fornøyd med at retten deler vårt syn med hensyn til alvoret i saken, sier Hordnes. (©NTB)