Hva skal landet hete?
UD og Jonas Gahr Støre bruker Myanmar, som ifølge landets militærjunta er det offisielle navnet. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi oppfordrer til å bruke Burma.
Selv om Myanmar er det offisielle navnet på landet, som styres av en militærjunta med general Than Shwe i spissen, så er Burma det opprinnelige navnet.
Det gamle navnet, Burma, stammer fra tiden da Storbritannia var en kolonimakt.
Militærjuntaen endret så navnet på landet til Myanmar i 1989, etter å ha slått kraftig ned på demokratibevegelsen i landet. Den daværende hovedstaden endret også navn fra Rangoon til Yango.
Landets demokratisk valgte opposisjon, ledet av Suu Kyi, har imidlertid vært klar på at verden må fortsette å bruke navnet Burma.
Både derfor, og av vane, har blant annet norske medier fortsatt å kalle landet for Burma. Det samme gjelder bruken av navnet Yangon i stedet for Rangoon, som er landets tidligere hovedstad.
Gahr Støre: - Begge er greit for meg
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre bruker derimot juntaens variant. Senest på Twitter:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Jeg skjønte at norsk næringsliv har begynt å satse på Myanmar da jeg fant Soft margarin, Made in Norway, på hotellets frokostbord i Yangon».
Når Støre blir konfrontert med at han bruker Myanmar i stedet for Burma, svarer han følgende:
«Begge er greit for meg, men Burma var vel kolonimaktenes idé og i FN bruker de også Myanmar».
Også UD viser til at stadig flere bruker Myanmar, som riktig nok er det offisielle navnet.
Les også: Suu Kyi gjenforent med sin sønn
– Ikke lenger et diktatur
I mars 2011 valgte norske myndigheter offisielt å skifte til Myanmar i all omtale av landet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSnuoperasjonen ble beskrevet som et ledd i prosessen med å anerkjenne de politiske reformene dagens styresett er i gang med. Blant annet endret Norge nylig på restriksjonene mot Burma.
– Landet er ikke lenger et militærdiktatur, og vi velger å bruke det navnet som de selv har valgt, skrev utviklingsminister Erik Solheim i et debattinnlegg i Dagsavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsenOg heldigvis er det tegn på at Burma sakte begynner å åpne opp etter et halvt århundre med isolasjon og økonomisk ruin.
Blant annet har Aung San Suu Kyi annonsert at hun stiller som kandidat til landets nasjonalforsamling 1.april.
Etter et nylig besøk i Burma, fortalte Gahr Støre at Suu Kyi ønsker å komme til Norge i nær fremtid.
Les også: Bruker voldtekt som våpen
Komité med feil navn?
Også var det den Den norske Burmakomité da. Daglig leder Inger Lise Husøy slår overfor ABC Nyheter fast at det ikke er aktuelt for dem å bytte navn med det første.
– Jeg skjønner jo hvorfor UD og Gahr Støre bruker Myanmar, men den svenske utviklingsminsteren bruker Burma og Suu Kyi har jo også oppfordret til å bruke det navnet. Så har du Hillary Clinton som valgte «this country».
Husøy er naturlig nok svært spent på det forestående valget, som blir det første av demokratisk art siden valget i 1990. Den gang vant Suu Kyi og hennes parti NLD (Nasjonalligaen for demokrati) suverent, men ble nektet makten av juntaen.
Artikkelen fortsetter under annonsenBurmakomiteéns leder tror NLD vil gjøre rent bord 1. april, om de får muligheten.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Spørsmålet er om juntaen vil tillate det, men jeg har faktisk troen på et rettferdig valg denne gangen. Samtidig vil nok ikke et valgskred for NLD forpurre den reelle maktbalansen i landet med det første. Til det er juntaen foreløpig for mektig, men det går riktig vei, sier Husøy som håper Suu Kyi snart kommer til Norge.
– Hun har sagt at Norge er det første landet hun vil besøke, og har jo bursdag 19. juni. Jeg tror hun planlegger å feire den i Norge i år. Det hadde vært en fin bursdagsgave til både seg selv, og oss.
Les også:
Burma stanser angrep på opprørere
Suu Kyis parti enig om politisk retur i Burma
Burmas junta krever unnskylding