Åpen for alle - alltid

Andhøy ville til Antarktis for å minnes Berserk-ofre

Flere meldinger tyder på at Jarle Andhøy igjen er på vei til Antarktis med en båt han skal ha kjøpt på New Zealand, og som er omdøpt til Berserk. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Flere meldinger tyder på at Jarle Andhøy igjen er på vei til Antarktis med en båt han skal ha kjøpt på New Zealand, og som er omdøpt til Berserk. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Jarle Andhøy søkte om tillatelse til en ny seiltur til Sydpolen i fjor, skrev han at målet med turen var holde minnestund for de savnede fra Berserk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten.no, som har sett søknaden, skriver han også at han vil seile til McMurdo-sundet for å lete etter Berserk og de tre savnede kameratene. Han vil også legge ned en blomsterkrans og holde en seremoni.

Søknaden er datert 17. mars 2011, men den var mangelfull og ble aldri behandlet av Norsk Polarinstitutt.

Nå tyder flere meldinger på at Andhøy igjen er på vei til Antarktis med en båt han skal ha kjøpt på New Zealand, og som er omdøpt til Berserk.

Les også: Andhøy skal være i gang med ny Berserk-tur

Men etter alt å dømme har han ikke tillatelse til en ny tur, og newzealandske myndigheter forsøker nå å spore ham opp, blant annet ved hjelp av marinefartøy, skriver Aftenposten. Også Samuel Massie (19), som sammen med Andøy overlevde Berserk-forliset i fjor vinter, skal være om bord. De to var på land da uværet traff seilbåten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny båt

Norske myndigheter har en stund vært kjent med at Andhøy har oppholdt seg i New Zealand og at han har kjøpt ny båt.

– Vi har varslet alle traktatlandene om at en ny ekspedisjon kan være under planlegging, og at norske myndigheter ikke har gitt tillatelse til denne. Det ville vært naturlig at vi hadde fått kjennskap til om andre land hadde gitt tillatelse. Det har vi ikke fått, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Svein Michelsen til NTB.

Les også: Retten stopper ikke Berserk-Andhøy

– Det er derfor grunn til å tro at Andhøy ikke har fått godkjenning fra andre traktatland, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge gjør ingenting konkret i denne saken nå.

Vedtok forelegg

Jarle Andhøy fikk i fjor et forelegg på 25.000 kroner for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen, som endte fatalt.

– Andhøy vedtok dette forelegget, og den saken er dermed avsluttet, sier direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at Andøy bryter norsk lov hvis han krysser 60 grader sør uten godkjenning, men understreker at det blir opp til påtalemyndigheten å vurdere alvorligheten ved en eventuelt ny ulovlig ekspedisjon.

Tips

NRK meldte onsdag formiddag at Andhøy reiste fra ei havn i New Zealand 10. januar, med kurs for Rosshavet i Antarktis. Målet skal være å ta seg inn til Sydpolen, med utstyret som de forlot på det antarktiske fastlandet for et år siden. Hensikten er å fullføre planene fra i fjor, ifølge NRK.

Båten, en 54 fot lang seilbåt i stål, skal opprinnelig ha hatt navnet Nilaya, men skal nå være omdømt til Berserk.

Det er ukjent om det kan være flere involvert i en eventuell ny ekspedisjon.

Ifølge Sunday Star Times skal ikke Andhøy ha lovlig opphold i New Zealand.

Fikk forelegg

Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor. De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), omkom i ulykken.

TV Norge sendte torsdag den første episoden i serien «Berserk mot Sydpolen», som handler om ekspedisjonen der det meste gikk galt i februar i fjor. Flere etterlatte gikk rettens vei for å stanse serien, men fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett.

Det har ikke lyktes NTB å få kontakt med Andøy eller Massie.

Les flere nyheter her