Åpen for alle - alltid

Eldre advares mot dødelig influensaepidemi

En ny influensabølge er på vei, og virustypen rammer spesielt eldre personer, som derfor anbefales å vaksinere seg. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX.
En ny influensabølge er på vei, og virustypen rammer spesielt eldre personer, som derfor anbefales å vaksinere seg. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vaksiner dere nå, er oppfordringen fra Folkehelseinstituttet, som frykter at flere eldre enn normalt vil dø av årets virustype.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet varsler at årets influensaepidemi nå er i startgropen.

Sesongen blir sannsynligvis dominert av A(H3N2)-viruset, som kan ramme voksne og særlig eldre hardere enn de andre influensavirusene gjør.

I en rapport fra instituttet fremgår det at de forventer flere dødsfall blant svake eldre sammenlignet med tidligere influensasesonger.

Les også: Slik unngår du influensa

– Vaksinering haster

– Vi venter en del sykdom blant eldre denne vinteren, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland.

Les også: Forventer flere influensatilfeller

Han minner om at årets influensavaksine beskytter mot de tre mest aktuelle virusene denne vinteren:

– Derfor haster det nå med å med å vaksinere seg. Vaksiner er anbefalt for alle over 65 år og personer med kroniske sykdommer samt helsepersonell med pasientkontakt.

Usikker på omfanget

Toppen av epidemien kommer om noen uker, tidligst i midten av februar, anslår Folkehelseinstituttet. Hvor mange som kommer til å bli syke er ikke mulig å forutsi.

– Vi vil nok også se en del tilfeller forårsaket av pandemiviruset fra 2009, men heldigvis langt fra så mange som i 2009. Det er nå ganske utbredt immunitet i befolkningen mot det viruset, sier Aavitsland.

Les også: Influensasesongen i gang for fullt

Les flere nyheter