22. juli-komiteen begynner skrivearbeidet
– Nå begynner fasen med mer tradisjonelt komitéarbeid. Vi har et omfattende materiale å behandle. Komiteen har fått svar på rundt 150 spørsmål, og så har vi de muntlige svarene fra høringen 18. januar, sier komitéleder Knut Arild Hareide (KrF) til NTB.
Som komitéleder er det hans jobb å legge fram noen føringer og hovedpunkter for hvordan komiteen skal håndtere arbeidet i tiden fram til innstilling. Dette vil han gjøre til uken.
Prøve ut ideer
– Selve saksbehandlingsperioden er nokså lukket. Vi har behov for å prøve ut ideer og så langt som mulig samordne våre synspunkter, uten hver dag å måtte stå fram i pressen og brette dem ut, sier Hareide.
Komiteen skal ikke legge seg opp i den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonens arbeid. Noe forenklet sagt skal stortingskomiteen identifisere hull i beredskapen som raskt kan tettes, og ikke fordele skyld og ansvar. Det er kommisjonens mandat.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Hun skal lede terrorkommisjonen
– Vi fikk mange gode svar fra justisministeren og forsvarsministeren. Men vi ser at det er betydelig potensial for forbedringer. Under høringene ble vi for eksempel forklart at politiet måtte prioritere liv, helse og sikkerhet og at riksalarm og sikring av viktige bygg kom i annen rekke. Vi trenger en mer helhetlig beredskap, der alle disse hensynene kan håndteres samtidig, sier Hareide.
Felles syn?
Han mener komiteen har et godt grunnlag for et konstruktivt arbeid, men at det tross alt er snakk om ulike partier, som kanskje har litt forskjellig tilnærming og forslag til løsninger.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Om det blir en enstemmig innstilling, eller flertall og mindretall, vil komme klarere fram når arbeidet tilspisser seg. Foreløpig er ikke dette noe problem, sier komitélederen.
Les også: Tidligere kommisjonsleder: - Breivik er ikke psykotisk
Artikkelen fortsetter under annonsenEt annet hovedpunkt for komiteen er samarbeidet mellom politi og forsvar. Det tok over tre timer før politiet ba om assistanse fra Forsvaret 22. juli, en responstid som komiteen tidligere har stilt spørsmål ved.
– Her trenges det åpenbart tettere samarbeid, samtidig som det er noen prinsipielle sider ved å bruke soldater på denne måten. Dette er et komplisert felt, sier Hareide.
Les også: Foredragsholder mener KrF fikk det de ba om