Vil skremme vekk elg med avføring fra mennesker

Menneskelig avføring på jernbanesporet skal være effektivt for å skremme elgen bort fra de farlige strekningene så den kan reddes. Foto: Scanpix
Menneskelig avføring på jernbanesporet skal være effektivt for å skremme elgen bort fra de farlige strekningene så den kan reddes. Foto: Scanpix

Påkjørsel av elg på togstrekninger er vanlig kost for landets lokførere. Nå foreslår en forsker å skremme vekk elgen fra jernbanelinjene ved å åpne toalettankene på togene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbaneverket jobber med en revidert handlingsplan mot dyrepåkjørsler etter innspill fra en høringsrunde i fjor.

I perioden 2000-2009 ble 288 elger påkjørt på en 20 kilometer lang strekning mellom Koppang og Rena, og 123 elger på en ti kilometer lang strekning mellom Rena og Opphus, skriver Østlendingen.

Ni av de 14 mest utsatte jernbanestrekningene for påkjørsel av dyr ligger i Hedmark, og nå kommer høyskoledosent Torstein Storaas med en illeluktende løsning.

– Åpne toalettankene på togene på de mest elgutsatte strekningene, og la menneskeurin og avføring skremme elgen vekk, foreslår han.

Han mener at siden elgen ikke liker mennesker og lukten av oss, er det svært logisk å bruke avfallsstoffer fra mennesker til å skremme dyrene vekk fra jernbanesporet.

– Vi vet hvor det kjøres på flest elg. Å «sprinkle» banelegemet med urin og avføring når togsettene passerer, er ikke spesielt vanskelig å gjennomføre, sier han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy