NASA-video viser at verden har blitt varmere

NASA-video viser at verden har blitt varmere
NASA-video viser at verden har blitt varmere

Ni av de ti varmeste årene siden 1880 har kommet etter år 2000. Ny NASA-video viser temperaturendringene i verden de siste 130 årene. (Se video i enden av artikkelen).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye NASA-videoen vil garantert bli et hett tema blant både klimaforskere og klimaskeptikere den kommende tiden.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen har tatt utgangspunkt i temperaturmålingene rundt om i verden siden den moderne meteorologien startet i 1880. Dernest har de laget en enkel visualisering av temperaturendringene på jorden de siste 130 årene.

Når temperaturen avviker fra gjennomsnittstemperaturen på 1900 tallet vises det enten i kalde eller varme farger.

Varmere de siste 30 år

Videoen viser at varme flekker oppstår sporadisk rundt om på kloden de første 75 årene etter 1880. De siste 30 årene har imidlertid varmen fått skikkelig tak og varierer sterkt fra gjennomsnittstemperaturene.

Les også: Frp med klimaultimatum til Høyre

Værdataene som har vært brukt i videoen har blitt samlet inn fra 1000 værstasjoner spredt rundt i verden, samt satellittdata av havoverflatetemperatur og data fra base i Antarktis, skriver nettstedet Smartplanet.com.

Lignende studier gjort av andre organisasjoner har vist samme resultat - at verden blir varmere, melder nettstedet.

Forventer enda høyere temperaturer

– Vi ser en kontinuerlig trend mot varmere temperaturer. Til tross for den nedkjølende påvirkningen av en sterk La Nina og lav aktivitet på sola de siste årene, så var 2011 et av de varmeste årene vi noensinne har registrert, forteller James E. Hansen, leder for NASAs Goddard Institute for Space Studies til Smartplanet.

Les også: 2011: Varmest og våtest på 100 år

Klimaforskere forventer at temperaturen på sikt vil øke ytterligere, og at det vil bli satt flere varmerekorder i løpet av de neste to, tre årene på grunn av økende solaktivitet samt effekten til El Nino i den tropiske stillehavsregionen.

– Vi trenger ikke en spesielt sterk El Nino for å dytte temperaturene opp til helt nye høyder, forteller Hansen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden