Ny rapport fra IMF kl. 16 tirsdag:

IMF mener eurosonen utgjør global trussel

Risiko for Europa - og verden: Euro-krisen, her sett fra EUs sentralbank ECB i Frankfurt. Foto: Scanpix/REUTERS/Kai Pfaffenbach.
Risiko for Europa - og verden: Euro-krisen, her sett fra EUs sentralbank ECB i Frankfurt. Foto: Scanpix/REUTERS/Kai Pfaffenbach.

Verden er dypt inn i faresonen. Advarselen kommer i Det internasjonale pengefondet IMFs nye Rapport om global finans-stabilitet. Eurosonen får mye av skylda for trusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden forrige IMF-rapport har risikoen for ustabilitet i verden økt, til tross for tiltak for å bedre finansene og banksikring i eurosonen.

Det skriver Det internasjonale pengefondet IMF i sin publikasjon Global Financial Stability Report (GFSR), som ble offentliggjort i Washington DC tirsdag ettermiddag norsk tid.

Se pressekonferansen på nett-TV.

Gjeldskrisa i euro-området er blitt enda mer intens og krever rask handling for å forhindre svært destabiliserende virkninger globalt, advarer IMF.

EU-toppene får anerkjennelse for å ha skissert tiltak på mellomlang sikt. Noen av krisetiltakene har bedret stemningen i markedene.

Men det gjenstår store uløste problemer med å få finansiert staters gjeld, noe som kan utløse risiko, oppsummerer IMF.

Les også: «I beste fall virker ikke euro-pakten. I verste fall skader den».

En intensivering av eurokrisen kan komme til å smitte over til USA og andre avanserte økonomier. De har dessuten sine egne «hjemmeavlede» problemer, bemerker IMF.

Les også: Stoltenberg forutsetter kutt i velferden i Sør-Europa

IMF-rapporten kommer også inn på et dilemma:

Det er svært viktig å gjøre justeringer i statens finanser. Men man må ta med i regnestykket virkningen på veksten på kort sikt. Det er nødvendig å forplikte seg til troverdig innstramming av budsjettene på mellomlang sikt.

«Imidlertid må rytmen i finansjusteringen også ta hensyn til påvirkningen av den nåværende økonomiske situasjonen.», skriver IMF.

Les også: Norge tilbyr 55 milliarder i kriselån til IMF

Les flere nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden