Romney offentliggjorde skatteopplysninger

De republikanske presidentkandidatene Mitt Romney (til venstre) og Newt Gingrich fotografert under en debatt i Tampa i delstaten Florida. Romney har nå gitt etter for hardt press og offentliggjort opplysninger om sin inntekt og skattebetaling. Han retter samtidig hard kritikk mot Gingrich, som vant nominasjonsvalget i South Carolina, og kaller ham en upålitelig politiker. Foto: Scott Audette (Reuters)
De republikanske presidentkandidatene Mitt Romney (til venstre) og Newt Gingrich fotografert under en debatt i Tampa i delstaten Florida. Romney har nå gitt etter for hardt press og offentliggjort opplysninger om sin inntekt og skattebetaling. Han retter samtidig hard kritikk mot Gingrich, som vant nominasjonsvalget i South Carolina, og kaller ham en upålitelig politiker. Foto: Scott Audette (Reuters)

Etter langt tids press har den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney gått med på å fortelle hvor mye han betaler i skatt. Romney gir rivalen Newt Gingrich hard medfart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag offentliggjorde han opplysninger fra familiens selvangivelse, som viser at Romney og kona Ann betalte 13,9 prosent i skatt i 2010. Det er langt mindre enn det flertallet av vanlige amerikanske lønnsmottakere betaler.

Romney hadde til sammen 42,5 millioner dollar eller nesten 250 millioner kroner i inntekt i 2010 og 2011, ifølge dokumentene han nå har offentliggjort. Av dette skal han betale 6,2 millioner dollar (36,4 millioner kroner) i skatt.

Hardt press

Romneys motstandere, både i hans eget republikanske parti og blant demokratene, har lagt hardt press på ham for å få ham til å offentliggjøre opplysninger om inntekt og skatt. Han er blitt anklaget for grov utnyttelse av selskaper i amerikansk næringsliv.

Les også: - Gingrich-seier er godt nytt for Obama

Disse anklagene har bakgrunn i Romneys virksomhet som sjef for investeringsselskapet Bain Capital. Hans motstandere hevder at dette foretaket «plyndret» andre selskaper og forårsaket tap av mange arbeidsplasser.

Mitt Romney hevder selv at hans arbeid for Bain Capital tvert om førte til at en rekke selskaper kom seg ut av økonomiske vanskeligheter. Dette ga seg utslag i at det ble skapt titusenvis av nye jobber, sier han.

Slår tilbake

Romney led sist helg et knusende nederlag for Newt Gingrich i republikanernes nominasjonsvalg i delstaten Sør-Carolina. Nå slår Romney tilbake og kaller Gingrich en upålitelig politiker som opptrer som stråmann for mektige selskaper i legemiddelindustrien.

– Han hadde i 1994 sjansen til å bli leder for partiet vårt, men etter fire år måtte han gå av under ydmykende omstendigheter, sa Romney i en debatt tirsdag. Gingrich sa i 1999 fra seg både vervet som leder i Representantenes hus og selve mandatet i «huset».

Les også: Mitt Romney tapte nominasjonskampen i Iowa

Det skjedde etter at republikanerne hadde gjort et svært dårlig kongressvalg året før. Ved siden av å peke på dette, kritiserte Romney også Gingrich for hans arbeid med den kriserammede boligbanken Freddie Mac.

«Godt resultat»

– Mye av framdriften i Newts valgkamp har bygget på hans opptredener som debattant. Når Romney greier å notere seg for uavgjort i en debatt med ham, må dette ses som et godt resultat for Romney, sier den republikanske strategen Todd Harris ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Byrået skriver at Romneys skarpe angrep mot Gingrich ga tirsdagens debatt i Florida et helt annet preg enn to foregående diskusjoner i South Carolina. Her dominerte Gingrich, noe som ga ham et løft på meningsmålingene.

To nye meningsmålinger Florida viser at Gingrich har en betydelig ledelse over Romney foran neste tirsdags nominasjonsvalg i Florida. Instituttet Rasmussen setter ledelsen til ni prosentpoeng, mens Insider Advantage oppgir forspranget til 8 prosentpoeng.

Les også: Romney slapp å krige i Vietnam


Les flere nyheter her