Foredragsholder mener KrF fikk det de ba om

Forfatter og foredragsholder Per Haakonsen har fått mye kritikk etter sitt foredrag hos Sarpsborg KrF forrige onsdag. I foredraget skal Haakonsen ha sagt at Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge. Ifølge Haakonsen var det KrF som ba han snakke om 22. juli. Foto: Tore Meek / Scanpix.
Forfatter og foredragsholder Per Haakonsen har fått mye kritikk etter sitt foredrag hos Sarpsborg KrF forrige onsdag. I foredraget skal Haakonsen ha sagt at Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge. Ifølge Haakonsen var det KrF som ba han snakke om 22. juli. Foto: Tore Meek / Scanpix.

Allerede i høst skrev Per Haakonsen at Utøya-massakren kan ha vært et utslag av Guds vrede over Norge. Likevel ble han bedt om å holde foredrag for Sarpsborg KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Per Haakonsen fra Ås i Akershus er ikke lenger tilknyttet Kristelig Folkeparti, han meldte seg ut da han syntes partiet beveget seg for langt til venstre, både politisk og teologisk. Likevel ble han spurt av lederen av lokallaget i Sarpsborg om å holde foredraget.

– Foredraget er en analyse av antisemittisme i Europa som går helt tilbake til 1814 og fram til i dag. For å gjøre det litt aktuelt så avsluttet jeg med Utøya fordi de eksplisitt ønsket at jeg skulle si noe om det, forteller Haakonsen til NTB.

Lokallagsleder Inger Marit Sverresen sier i en kort kommentar til NTB at hun ikke ba Haakonsen si noe spesielt om betraktninger rundt terrorangrepet på Utøya.

– Godt kjent

Sverresen har ikke ønsket å kritisere innholdet i foredraget.

Les også: AUF-lederen krever beklagelse etter KrF-møte

– Slik jeg oppfattet det, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til dem som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, mener Haakonsens meninger burde være godt kjent i KrF.

– Det har vært en debatt i Dagen i høst der Haakonsen har kommet med lignende synspunkter. Lokallaget kjente nok til dette, sier Selbekk.

Han tror Haakonsen har støtte i enkelte, små miljøer innen KrF, men at flertallet er sterkt uenig.

– Jeg synes Haakonsen burde skamme seg. Dette er å sammenligne med Westboro Baptist Church i USA – gruppen som drar rundt å demonstrerer i soldatbegravelser og sier det er Guds vilje at folk blir drept, sier han.

Nekter å beklage

Haakonsen var slett ikke forberedt på de voldsomme reaksjonene hans foredrag for Sarpsborg KrF forrige onsdag skulle framkalle.

Les også: – Uakseptabel kobling

Ifølge ham selv var bystyresalen i Sarpsborg nesten fullsatt da han holdt foredrag om antisemittisme i Norge og blant kristne siden 1814. Og foredraget ble tatt godt imot blant tilhørerne.

– Jeg fikk nærmest stående applaus da jeg var ferdig, sier Haakonsen.

Telefonen kimte uten stans hjemme hos Haakonsen mandag etter at innholdet i foredraget hans ble landskjent. Reaksjonene i mediene viser at mange er rystet over at Haakonsen kunne få seg til å peke på det skrantende forholdet mellom Norge og Israel som en mulig bakgrunn for eller årsak til terrorangrepene 22. juli.

Partileder Knut Arild Hareide reagerte kraftig da han ble kjent med innholdet i foredraget. AUF-leder Eskil Pedersen forlanger en unnskyldning. Haakonsen sier hele foredraget henger sammen rent historisk og mener det ikke er noe å beklage verken til AUF eller Kristelig Folkeparti.

Partiledelsen griper inn

Det var lokallagsleder Sverresen som inviterte den kontroversielle foredragsholderen. KrF-ledelsen gjorde det klart mandag at de vil følge opp saken.

– Det som skjedde på Utøya var helt meningsløst. Jeg kommer til å ta kontakt med lokallaget i Sarpsborg for å være tydelig på at dette er uakseptable koblinger, sier Hareide.

Fylkesleder Olav Ingebjørn Moe i Østfold KrF ber også om et møte. Han har merket seg Sverresens kommentar.

– Jeg stiller meg veldig undrende til at hun ikke tar sterkere avstand fra disse koblingene, sier Moe.

Israel tar avstand

Den israelske ambassaden sendte også ut en pressemelding mandag ettermiddag.

«Israel tar avstand fra spekulasjoner rundt tragedien som fant sted 22. juli 2011. Israel har fordømt på sterkest mulig måte denne barbariske terroraksjonen, blant annet gjennom president Shimon Peres og statsminister Netanyahu. Sistnevnte understreket at vi i Israel identifiserer oss fullstendig med ofrene i denne katastrofen og er dypt sjokkerte over ugjerningen».

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden