EU innfører oljesanksjoner mot Iran

Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln på vei gjennom Det indiske hav 18. januar. Skipet passerte Hormuzstredet og reiste videre inn i Gulfen uten øvrige hendelser, dagen etter at Iran truet med å gå til aksjon om det amerikanske krigsskipet opererte i deres nærområder. Foto: Scanpix/Reuters.
Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln på vei gjennom Det indiske hav 18. januar. Skipet passerte Hormuzstredet og reiste videre inn i Gulfen uten øvrige hendelser, dagen etter at Iran truet med å gå til aksjon om det amerikanske krigsskipet opererte i deres nærområder. Foto: Scanpix/Reuters.

EU innfører forbud mot kjøp av olje fra Iran og ilegger regimet nye økonomiske sanksjoner. Iran svarer med nye trusler om å stenge Hormuzstredet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sanksjonene mot Iran
* FN-sanksjonene mot Iran er hjemlet i fire resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd; 1737, 1747, 1803 og 1929. Sanksjonene omfatter navngitte iranske banker og individer og åpner dessuten for inspeksjon av vareimport til landet luft- og sjøveien.


* Sanksjonene skal hindre Iran i å skaffe seg utstyr, teknologi og finansiering til å videreføre sitt atomprogram. De er rettet mot tungtvann, rakettprogram, våpensalg og salg av utstyr til anrikning.

* Eksporten av olje og gass, Irans viktigste inntektskilde, er derimot ikke omfattet.

* USA har hatt egne økonomiske sanksjoner mot Iran helt siden gisselkrisen i 1979. Sanksjonene ble innskjerpet i 1995 og igjen i 2010 og retter seg spesielt mot Irans finanser, shipping og revolusjonsgarden.

* Den amerikanske kongressen har forbudt selskaper som er involvert i energisektoren i Iran, å handle med USA. Nylig godkjente president Obama en ytterligere innskjerping av sanksjonene rettet mot Irans finanssektor.

* I juli 2010 vedtok EU egne sanksjoner, deriblant et forbud mot investering i olje- og gass-sektoren. EU er nå enige om et forbud mot kjøp av olje fra Iran og nye økonomiske sanksjoner mot landet.

EU strammer nå grepet om Iran, og oljesanksjonene er nok en måte å straffe landet på fordi man antar at regimet forsøker å skaffe seg atomvåpen.

– Dette er en viktig beslutning. Det er en betydelig styrking av sanksjonene mot Iran, sier den britiske utenriksministeren William Hague.

EU innfører forbud mot inngåelser av nye oljekontrakter med Iran. Importforbud skal gjeldende fra 1. juli, slik at medlemsland får tid på seg til å skaffe olje fra andre leverandører.

Avviser

Rundt 20 prosent av Irans oljeeksport går i dag til EU-land.

Regimet i Teheran avviser at Iran er i ferd med å utvikle kjernefysiske våpen og sier forhandlinger er den eneste måten å løse striden på, melder BBC.

Les også: Iransk nøtt for USA og Israel

Iran har tidligere truet med å stenge Hormuzstredet om det kommer nye sanksjoner mot landet. Iranske myndigheter har de siste dagene forsikret om at det likevel ikke blir aktuelt å stanse skipstrafikken der, men mandag kom det nye trusler om å stenge stredet ved et forbud.

Ikke svar

Søndag seilte et amerikansk hangarskip og flere andre vestlige marinefartøyer gjennom Hormuzstredet i Persiabukta uten å møte problemer.

Les også: Khamenei anklager CIA og Mossad for atomforskerdrap

EUs utenrikssjef Cathrine Ashton sier EU fortsatt er rede til å inngå i forhandlinger med Iran, selv om sanksjoner nå er i ferd med å bli innført. Ifølge Ashton har EU ennå ikke fått et formelt svar fra Iran på en invitasjon fra oktober om å starte nye samtaler.

Press på asiatiske land

EUs medlemsland ble før helgen enige om å innføre sanksjoner mot Irans sentralbank. Sanksjonene innebærer å fryse midler som kan brukes til å finansiere Irans omstridte atomprogram.

EU-lederne ble mandag enige om også å innføre forbud mot salg av gull, diamanter og andre edelmetaller til Iran, samt overføring av nye sedler og mynter.

Les også: USA sender nok et hangarskip til Golfregionen

Forbud mot kjøp av olje vil imidlertid utvilsomt kunne ha de største konsekvensene for Iran.

Iran selger det meste av sin olje til land i Asia, og EU og USA forsøker nå å overtale asiatiske land til å redusere importen av iransk olje.

Hellas bremset

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har presset på for å innføre sanksjonene raskt, mens flere land i sør, med Hellas i spissen, har ønsket å vente lenger med importforbudet.

Det jobbes nå hardt med å sikre oljeleveranser fra andre produsenter. Saudi-Arabia sa tidligere i januar at de kan øke sin produksjon med rundt to millioner fat om dagen.

Les flere nyheter