Åpen for alle - alltid

Strid om årsaken til Nordlys-brannen

HVOFOR? Hurtigruteskipet Nordlys til kai i Ålesund med sterk slagside dagen etter brannen i skipets maskinrom: 15. september i fjor. Hurtigruten og DNV er uenige med SHT om årsaken til brannen, som tok to menneskeliv. Foto: Scanpix
HVOFOR? Hurtigruteskipet Nordlys til kai i Ålesund med sterk slagside dagen etter brannen i skipets maskinrom: 15. september i fjor. Hurtigruten og DNV er uenige med SHT om årsaken til brannen, som tok to menneskeliv. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurtigruten og DNV er uenige med Statens havarikommisjon om årsaken til brannen om bord på Nordlys i september i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nordys-brannen::
 • Torsdag 15. september klokken 09.17 brøt det ut brann i hurtigruteskipet MS Nordlys like før anløp Ålesund, på vei nordover.
 • Det var 207 gjester og en besetning på 55 om bord.
 • To ansatte omkom og to ble alvorlig skadet i ulykken.
 • Skipet ble tauet til kai, evakuert og brannen slokket.
 • Statens havarikommisjon for transport (SHT) undersøker ulykken.
 • Skipet er til reparasjon på Fiskerstrand verft og skal settes i rute igjen 20. mars.

Nordlys:

 • Verft: Volkswerft, Stralsund, Tyskland
 • Byggeår: 1994
 • Jomfrutur: 4. april 1994
 • Lengde: 121,8 m
 • Bredde: 19,2 m
 • Dypgående: 4,7 m
 • Toppfart: 20 knop
 • Hovedmaskin: 2 stk. MaK 6M552C dieselmotorer
 • Ytelse: 12 228 bhk totalt
 • Tonnasje: 11 204 (bruttotonn)
 • Lasteevne: 850 dødvekttonn
 • Passasjerer: 691 (482 køyeplasser)

I sin foreløpige konklusjon etter brannen, skriver Statens havarikommisjon at løse bolter til drivstoffpumpen til sylinder fem i styrbord motor mest sannsynlig har medført sykliske spenninger i drivstoffrøret. Etter en tid medførte det en sprekk.

Drivstoff sprutet deretter ut og traff en indikatorkran med temperatur på rundt 270 grader. SHT skriver at det er den mest sannsynlige brannårsaken.

Kommisjonen skriver at det i tillegg er oppdaget sprekk i et returrør for drivstoff samt et rør til smøreolje for drivstoffpumpe til sylinder 5.

Nordlysbrannen: Løse bolter og sprekk i dieselrør

LØS: Her sto dieselpumpen som SHT mener er opphav til brannen om bord på Nordlys. Løse bolter skal ha medført materialtretthet i et dieselrør. Olje skal så ha sprutet ut på en indikatorkran som hadde temperatur på over 220 grader, og som dermed kan ha satt i gang brannen.

Tvilte på rapport

Hurtigruten var tidlig kritisk til SHTs antatte brannårsak. Det Norske Veritas har levert en rapport til SHT der et annet hendelsesforløp skisseres som mer sannsynlig.

Ifølge driftsdirektør i Hurtigruten, Dag-Arne Wenzel, er lekkasje fra returrør for drivstoff fra alle sylindre mer sannsynlig årsak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– DNV-rapporten bekrefter det våre erfarne maskinsjefer har sagt om at løse bolter på drivstoffpumpen er en konsekvens av brannen, og ikke årsak, sier Wenzel til Teknisk Ukeblad.

I motorrommet om bord på Nordlys traff Teknisk Ukeblad i fjor høst en tidligere maskinsjef. Han ristet på hodet over SHT-konklusjonen og pekte og forklarte hvor varmen hadde vært mest intens.

Han mente drivstoff fra returrøret har sprutet ut mot en kompressor for et kjølerom. Kompressoren sto to-tre meter fra drivstoffrøret. En gnist eller et overslag, kan da ha antent drivstofftåken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om det er lavt trykk på returrøret, kan det ha sprutet bort til kompressorpumpen, og det kan ha sprutet tilbake og mot indikatorkranen eller andre varme flater, sier Wenzel.

Les også: Fiskerstrand får Nordlys-jobb

KOMPRESSOR: Hurtigrutens erfarne maskinsjefer peker på kompressorene som de mener antente drivstoffspruten fra en sprekk i et returrør.

Åpen for alternativer

Konstituert leder for avdeling Sjø i SHT, Morten Kveim, er åpen for at det kan være andre forklaringer på brannen om bord på Nordlys enn det som kommer fram i deres foreløpige rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står inne for de funn og observasjoner vi gjorde. Vi har ikke pekt på en årsak, men flere forhold som kan ha spilt inn, sier Kveim.

SHT vil ikke avfeie teorien om at kompressoren kan ha vært antenningssted.

– Vi har ikke lukket døra for at det kan være andre tennkilder. Olje kan ha blitt antent på flere steder, også samtidig, sier Kveim.

SHT håper at de har fått satt søkelyset på varme flater i motorrom slik at andre rederier kan ta tak i problemstillingen. SHT skal ikke peke ut syndebukker, men finne ulykkesårsaker og sammenhenger slik at det kan trekkes lærdom og dermed hindre tilsvarende ulykker.

Les også: Strenge krav skal hindre motorbrann

UISOLERT: Indikatrorkranen mellom sylinder 4 og 5 om bord i Richard With, som har samme motorer som Nordlys. Termografibildet viser at tempraturen er over 250 grader og den er uisolert, i strid med SOLAS-kravene.

Ikke oppdaget

Driftssjef Wenzel sier at Hurtigruten har dekket til varme flater i alle motorrom der det har vært aktuelt. Han vil ikke kritisere klasseselskapet DNV, som skal påse at FN-organisasjonen IMOS sikkerhetskrav SOLAS oppfylles. Et av kravene er at ingen overflater i maskinrom skal ha overflatetemperatur på over 220 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drivstoffet i store skipsmotorer har et flammepunkt på ca. 270 grader. Da SHT målte varmen i motorrommet på søsterskipet til Nordlys, Richard With, ble det oppdaget at indikatorkrantoppen holdt 270 grader.

DNV vil ikke kommentere om de burde ha oppdaget de varme flatene under ordinære inspeksjoner.

– Vi har dialog med både SHT og Hurtigruten. Vi vil ikke gå ut i offentligheten og mene noen om dette så lenge det er en gransking på gang, sier kommunikasjonsdirektør Aage Enghaug.

TU mener: Beredskap krever teknologi

KRITISK: Brannen startet torsdag morgen, 15. september i fjor, da Nordlys var på vei inn til Ålesund.

Gjenstår arbeid

SHT holder fortsatt på med laboratorietester og er i dialog med motorprodusent og leverandør av dieselpumpen.

– Vi fortsetter med å grave i detaljer og går nøye gjennom tidslinjen, sier Kveim.

SHT skal levere sin rapport innen ett år fra ulykken.

Les også:

Tror ikke på Nordlys-eksplosjon

Tetter Nordlys med magnetmatter

Les flere nyheter her