Ligaen planlegger maktoverføring i Syria

MINISTERMØTE: Den arabiske ligas utenriksministre ble søndag enige om en ny plan for Syria. Foto: Reuters
MINISTERMØTE: Den arabiske ligas utenriksministre ble søndag enige om en ny plan for Syria. Foto: Reuters

Den arabiske liga ber FN om støtte til en plan som innebærer at Syrias president overdrar makten til sin visepresident og at en samlingsregjering opprettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministrene i ligaen ble søndag enige om et nytt politisk veikart for det voldsherjede landet. Det innebærer ikke bare at ligaens observatørstyrke får forlenget sitt mandat i Syria.

I et resolusjonsutkast heter det at «president Bashar al-Assad bør gi fra seg sine fullmakter til første visepresident, som vil kunne samarbeide med en nasjonal samlingsregjering som skal inkludere opposisjonen».

Ligaen vil be FNs sikkerhetsråd om å omfavne initiativet, sa Qatars statsminister Jassim al-Thani på en pressekonferanse etter et møte i Kairo. Dermed fikk Syrias nasjonalråd, en paraplyorganisasjon for opposisjonsgrupper, innfridd et av sine fremste krav.

Ny grunnlov

En nasjonal samlingsregjering skal ifølge resolusjonen kunne dannes innen to måneder og vil være ledet av en kandidat partene enes om. Regjeringens oppgave vil være å implementere Den arabiske ligas plan for å løse krisen i Syria. Ligaen ser også for seg at en samlingsregjering skal kunne forberede frie og rettferdige presidentvalg som skal overvåkes av både arabiske og internasjonale observatører, heter det i utkastet.

Les også: Hevder syriske soldater har fått drapsordre

Samlingsregjeringen skal også forberede valg på en ny lovgivende forsamling innen tre måneder, samt en ny grunnlov som skal legges fram for folkeavstemning.

Saudi-Arabia ut

Som ventet bestemte Den arabiske liga seg for å forlenge mandatet til det omstridte observatørkorpset som har vært i Syria siden 26. desember. Saudi-Arabia sluttet seg imidlertid til kritikerne som mener observatørstyrken har mislyktes.

Saudi-Arabias utenriksminister kunngjorde under møtet at landet vil trekke sitt bidrag til observatørstyrken og slo fast at oppdraget har mislyktes.

Les også: Muslimske land ber om ro i Syria

– Vi ber om at det internasjonale samfunn bærer sitt ansvar, og det inkluderer våre brødre i islamske stater så vel som våre venner i Russland, Kina, Europa og USA, sa utenriksminister Saud al-Faisal til kollegene sine.

Bashar al-Assads regjering har ikke gjennomført noen av løftene i avtalen med ligaen, slo prinsen fast. Verden må nå utøve «størst mulig press» for å få Bashar al-Assads regime til å følge fredsplanen, mener utenriksministeren, som understreker at sanksjonene mot Syria består.

Les også: Tyrkia med sterk advarsel til Syria

Opposisjonen i Syria hevder observatørstyrken manipuleres av regimet og gir den et skalkeskjul til å fortsette med overgrepene mot opposisjonelle.

Over 100 drept i helgen

Bashar al-Assads regime har sluttet opp om en fredsplan fra Den arabiske liga og lovet å beskytte sivilbefolkningen, trekke sine styrker ut av tettbefolkede områder, løslate fanger og innlede forhandlinger med opposisjonen. Ifølge menneskerettsaktivister har dette ikke skjedd.

Ifølge FN er over 5.000 mennesker drept i uroen i Syria de siste ti månedene. Tallet bygger i hovedsak på opplysninger fra regimekritikere i og utenfor landet.

Regimet i Damaskus hevder at 2.000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene har mistet livet, men heller ikke dette tallet er bekreftet fra uavhengig hold.

Les også: Arabiske land innfører sanksjoner mot Syria

Ifølge syriske aktivister er om lag 600 mennesker drept bare siden observatørene ankom landet.

I helgen skal desertører fra den syriske hæren i en kortere periode ha tatt kontroll over byen Duma like utenfor hovedstaden Damaskus. Over 100 mennesker skal ha blitt drept ulike steder i landet i løpet av helgen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden