- Gingrich-seier er godt nytt for Obama

Brakseieren for Newt Gingrich i Sør-Carolina er godt nytt for president Barack Obama, sier USA-ekspert Ole O. Moen. En langtrukken nominasjonskamp kan skade republikanerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Newton Leroy «Newt» Gingrich
* Født 17. juni 1943 i Harrisburg i Pennsylvania. Het opprinnelig McPherson, men fikk senere navnet til stefaren som adoptert av ham som barn


* Utdannet historiker. Universitetslektor i historie, senere geografi, før han gikk inn i politikken

* Medlem av Representantenes hus for Republikanerne fra Georgia fra 1979 til 1999

* Republikanernes innpisker i Representantenes hus fra 1989 til 1995

* President i Representantenes hus fra 1995 til 1999. Markerte seg som en konservativ motvekt mot president Bill Clinton

* Kåret til «årets person» av tidsskriftet Time i 1995

* Oppdratt som lutheraner, senere baptist. Konverterte til den katolske kirke i 2009

* Har vært gift tre ganger og har to døtre fra første ekteskap. Hans to første ekteskap endte i skilsmisse

* Konservativ, men hans privatliv gjør ham omstridt på den kristne høyresiden.

Kilder: Wikipedia, newt.org, NTB

Ved å kapre drøyt 40 prosent av stemmene i nominasjonsvalget i Sør-Carolina, har Gingrich gjort et overraskende comeback. Mitt Romney fikk nær 28 prosent, og har tapt sin aura av uovervinnelighet, som nyhetsbyrået AFP kaller det.

– Dette er gode nyheter for Obama, for Gingrich blir aldri valgt som president. Han er så usympatisk og har et rulleblad som gjør at jeg ikke tror han vil få oppslutning nok til å slå Obama, mener Moen, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Romney har lenge vært favoritt i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Han har støtte fra det etablerte partiet, men konservative kretser er skeptiske til mormoneren.

Mot «eliten»

Gingrich, som har lang fartstid i Kongressen og har vært leder for Representantenes hus, beskriver seieren som et knyttneveslag mot «eliten» i Washington og New York,

Les også: Brakseier for Newt Gingrich i Sør-Carolina

– Vi må bygge videre på denne seieren når vi drar til Florida. Jeg trenger deres hjelp, sa han til jublende tilhengere.

Nominasjonsvalget i Florida er tirsdag 31. januar. Her kan det bli tydeligere om favoritten Romney virkelig har havnet i bakleksa.

– Holder trenden seg er det virkelig fare for Romney. Men jeg tror han har fått det skuddet for baugen han trenger for å skjerpe seg, sier Moen

– Omfavner konkurransen

Romney holdt maska etter at resultatet ble kjent. Nå er kampen bare blitt mer interessant, sa han.

Les også: Stjernekomiker kuppet valgkampen

– Jeg viker ikke fra konkurranse. Jeg omfavner det. Jeg mener konkurranse gjør oss alle bedre, sa Romney.

Ifølge Moen er det vanskelig å spå utfallet i vippestaten Florida. Selv om Romney antas å ha et fortrinn, kan de konservative komme til å mobilisere til støtte for Gingrich.

Romney har blant annet tjent på at den konservative siden i partiet har vært splittet mellom flere kandidater.

En langvarig kamp om kandidaturet innad i republikanernes parti kan gi Obama fortrinn ved høstens valgkamp, mener Moen.

Les også: – Gingrich er en slu rev

– De argumentene som er brukt mot Romney er godsaker for Obama, han kan bare resirkulere dem, sier han.

– Ulempen for republikanerne er at de skjerper knivene, kommer det fram mye grums. Det behøver ikke engang å være sant, sier Moen.

Dersom nominasjonskampen ikke blir avklart i Florida tror han det blir mye skittkasting fram mot den såkalte supertirsdagen i mars, da det er nominasjonsvalg i en rekke stater.

Skattestrid

Gingrich har halvannen uke på seg på å komme på banen i Florida. Der har Romneys pengesterke valgkampapparat alt vært i full sving en stund.

Les også: Prostituerte vil ha Ron Paul

Søndag kunngjorde Romney at han tirsdag vil legge fram ligningen sin. Kritikere hevder at den steinrike forretningsmannen betaler svært lite skatt. Romney har tidligere sagt at han vil legge fram skatteopplysningen i april, slik det har vært vanlig for kandidatene. Men de siste dagers motgang har satt ham på andre tanker.

– Jeg vet at folk vil forsøke å finne noe på meg, men vi betaler full skatt på hederlig vis, og jeg er sikker på at folk vil se at det er en betydelig sum, sier Romney.

Les også: Romney: - Jeg liker å kunne sparke folk

Romney har sagt at han betaler rundt 15 prosent skatt, noe som tilsvarer skattesatsen for kapitalinntekter. Vanlige lønnsmottakere betaler imidlertid høyere skatt enn dette.Motstanderne har også brukt mot ham hans fortid i et selskap som overtar og omorganiserer bedrifter, blant annet gjennom å redusere arbeidsstokken.


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden