Sjampis, penger og protester:

Verdens elite samles i Davos

Demonstranter mot elitenes årlige Alpe-treff i Davos, ble omringet av terrorpoliti i den sveitsiske hovedstaden Bern i går. Foto: Scanpix/EPA/PETER KLAUNZER
Demonstranter mot elitenes årlige Alpe-treff i Davos, ble omringet av terrorpoliti i den sveitsiske hovedstaden Bern i går. Foto: Scanpix/EPA/PETER KLAUNZER

Penger, pels, snø og sjampis. Verdens mektigste samles igjen i Davos. Etter optimisme i fjor, hviler eurokrisen tungt over Verdens økonomiske forums møte i Sveits' alper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Verdens økonomiske forum i Davos:

* Etablert i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet.

* Forumet samler verdens rike og mektige til diskusjon om økonomisk utvikling, fattigdom, krig og klimaendinger og. Høydepunktet er det årlige møtet i alpebyen Davos, som i år finner sted fra 25. til 29. januar.

* Rundt 2.500 toppaktører fra politikk- og samfunnsliv, næringsliv og akademia har meldt sin ankomst i år.

* Fra Norge kommer blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, næringsminister Trond Giske, olje- og energiminister Ola Borten Moe, utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim og forsvarsminister Espen Barth Eide. Samt næringslivslederne Stein Erik Hagen, Jon Fredrik Baksaas, Johan Andresen, Rune Bjerke og Jens Ulltveit-Moe. (©NTB)

Rundt 2.600 representanter fra den øverste økonomiske og politiske elite og ledere for en rekke sivile organisasjoner deltar på møtet til Verdens økonomiske forum (WEF) fra onsdag til søndag. Årets tema for Davos er “Den store transformasjonen. Utvikling av nye modeller.»

– Det høres teoretisk ut. Men det viser seg at vi trenger nye modeller innenfor en rekke områder, sier Børge Brende, administrerende direktør i WEF, til NTB.

Ydmyke

På møtet i fjor var det optimisme å spore blant deltakerne.

– Den store spekulasjonen om euroens fremtid er over, kunngjorde sjef for storbanken Barclays, Bob Diamond.

Men det har vært tolv dramatiske måneder siden forrige møte. Gjeldskrisen spredte seg og tvang en rekke regjeringssjefer til å gå. Eurosonen og hele EUs fremtid har stått på spill.

– Jeg tror mange er veldig ydmyke overfor utfordringene som man nå står foran, sier Brende.

Blant dem som foreleste om veien fram den gang, var Jens Stoltenberg.

Les: Til Davos for å forklare nordisk modell

Økende forskjeller

Den viktigste aktøren i arbeidet med eurokrisen, Tysklands Angela Merkel, åpner møtet onsdag. Også sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), Mario Draghi, er blant deltakerne som skal forsøke diskutere seg fram til nye løsninger.

Hvordan skape vekst og nye arbeidsplasser er i år som i fjor et av hovedtemaene i Davos.

– Hvordan skal man håndtere en global situasjon der over 50 prosent er under 27 år? Vi står overfor en utfordring med 600 millioner jobber det neste tiåret, sier Brende.

Les også: «I beste fall virker ikke euro- pakten. I verste fall skader den»

Kritikk

WEF pekte i sin årlige rapport før møtet på at de økende inntektsforskjellene er en av de største truslene mot verdensøkonomien.

Kritikere hevder Davos-møtet kun er en rikmannsklubb, der eliten møtes for å bygge nettverk, men som det kommer lite ut av. Børge Brende tror det på møtet ligger «enorm mulighet til dialog om spørsmål knyttet til økende inntektsforskjeller».

– Vi har de rette aktørene til stede. I tillegg til 1.600 næringslivsledere og 40 stats- og regjeringssjefer, er det 150 ledere for det sivile samfunnet til stede.

Les også: - Finanskrisa, ikke SV, fikset Norge

– Det unike i Davos er at det er en veldig sammensatt gruppe, sier Brende.

Arabisk vår

Som vanlig er det også en rekke norske næringslivstopper til stede, i tillegg til næringsminister Trond Giske, olje- og energiminister Ola Borten Moe, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og forsvarsminister Espen Barth Eide. Kronprinsparet drar også som vanlig til møtet i de sveitsiske alpene.

Minst like dramatisk som utviklingen i gjeldskrisen, er den arabiske våren, situasjonen i Nord-Afrika og Midtøsten det siste året. Dette blir også et viktig tema på Davos-møtet.

– Vi vil ha et spesielt blikk på hvor vi står og hvor man går videre. Hvilke reformer ser man for seg? Vi vil rette sterkt søkelys på hva som er nødvendig for at de nye regimene skal lykkes, sier Brende.

Les flere nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden