EU-visepresidenten som utfordret norsk Svalbard-regime:

Fremtredende EU-politiker trekker seg

TAPTE KAMPEN, TREKKER SEG: Diana Wallis provoserte Norge i fjor. Nå gir hun seg som EU-parlamentariker. Foto: Wallis' blogg
TAPTE KAMPEN, TREKKER SEG: Diana Wallis provoserte Norge i fjor. Nå gir hun seg som EU-parlamentariker. Foto: Wallis' blogg

Britiske Diana Wallis trekker seg fra EU-parlamentet etter at hun tapte kampen om å bli parlamentets president. Wallis er politikeren som i oktober utfordret norsk suverenitet over Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom som et sjokk på miljøet i Brussel da det i dag ble kjent at EU-parlamentets visepresident Diana Wallis trekker seg.

Hennes overraskende beslutning kom etter at hun forrige uke tapte kampen om å bli ny president i EU-parlamentet.

Den kampen ble vunnet av sosialdemokraten Martin Schultz fra Tyskland. Hans seier skyldes en avtale mellom den sosialdemokratiske og den konservative partigruppa i

parlamentet, der de to gruppene fordeler presidentmakten i løpet av perioden seg i mellom.

Les også: Isfront mellom EU og Norge

Den liberale politikeren Wallis kunngjorde sin beslutning på sin hjemmeside torsdag.

– Jeg har vært i EU-parlamentet i 12 år og synes det får være nok, skriver hun.

– Jeg tror alle fra tid til annen trenger å snu arket. Etter mitt mislykkede forsøk på å bli president er det en passende tid å gjøre opp status, legger hun til.

Wallis vakte oppsikt i oktober da Aftenposten skrev om en rapport hun sto bak, der hun ville ha EU til å utfordre norsk suverenitet over Svalbard.

I tidligere år har hun gjentatte ganger hevdet at EØS-avtalen fungerer dårlig for Norge, og at Norge heller burde bli med i EU.

Wallis slutter 31. januar. Men vervet blir i familien. Da overtar hennes ektemann Stewart Arnold, som sto som nummer to på Den liberaldemokratiskelist hjemme i valgkretsen i Yorkshire.

Det vekker blandede reaksjoner. Godfrey Bloom som også representerer Yorkshire, men for det EU-kritiske partiet UKIP, refser Wallis:

- Å få inn mannen sin med skohorn for å sikre parlamentslønn i familien, er nepotisme i praksis, sier han.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden