Norges ambassadør må forklare seg i Pakistan

Grete Faremo kommenterer avgangen til PST-sjef Janne Kristiansen i justisdepartementet i Nydalen torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Grete Faremo kommenterer avgangen til PST-sjef Janne Kristiansen i justisdepartementet i Nydalen torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistanske myndigheter kaller Norges ambassadør inn for å forklare seg om PST-sjefens uttalelser. UD vil ikke bekrefte at noe møte skal finne sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten får bekreftet fra talsmann Abdul Basit for pakistanske utenriksmyndigheter at et møte finner sted klokken 12 norsk tid.

– Vi søker nå mer informasjon om saken, og det er for tidlig å si om dette er alvorlig eller ikke. Vi har kalt inn den norske ambassadøren til møte, som finner sted om kort tid. Der vil vi diskutere saken med henne, sier han.

Talsmannen presiserer at de jobber med å få klarlagt nøyaktig hva Janne Kristiansen sa og eventuelt røpet under høringen i Stortinget onsdag.

Pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte overfor NTB at det skal være noe møte mellom den norske ambassaden i Islamabad og pakistanske myndigheter. Han vil heller ikke si noe om hvilke reaksjoner som har kommet fra Pakistan, men sier at det er naturlig at det er kontakt mellom norske og pakistanske myndigheter om denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i 2007 måtte Norges ambassadør til Islamabad forklare seg om norsk etterretningstjenestes arbeid i Pakistan. Den gang gikk daværende sjef for Etterretningstjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, langt i å antyde at norske hemmelige tjenester hadde aktivitet i Iran i et intervju med NRK. Kanalen siterte også anonyme kilder på at Norge hadde godt plasserte kilder og informanter i landet.

Pakistans ambassadør Ishtiaq Andrabi sier til VG Nett at han torsdag har vært i kontakt med norske myndigheter for å få klarhet i hva som ligger bak uttalelsene fra Kristiansen.

– Vi er i kontakt med norske myndigheter. For oss er det viktig å få klarhet i nøyaktig hva som ble sagt, og hva PST-sjefen mente med sine uttalelser, sier Andrabi.

Ambassadøren forteller at han også har orientert utenriksdepartementet i Islamabad om uttalelsene fra PST-sjefen.


Les også:

Riksadvokaten vurderer etterforskning av Kristiansen

- Nytt eksempel på uryddighet fra PST-sjef

- Dette kan sette liv i fare

PST-sjefen går - røpet norske agenter

Les flere nyheter