Kristiansen risikerer fengsel for uttalelser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av PST-sjef Janne Kristiansens etterretningsuttalelser. Loven åpner for at hun kan bli straffet med fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir opp til påtalemyndigheten å avgjøre om Kristiansen brøt loven da hun «røpet høyt gradert informasjon», opplyste justisminister Grete Faremo (Ap) på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Spørsmålet om straff må vurderes opp mot sikkerhetsloven, sier Faremo.

Les også: PST-sjefen går - røpet norske agenter

Sikkerhetsloven gir adgang til å ilegge de som «forsettlig eller grovt uaktsomt krenker taushetsplikt etter § 12 første ledd» straff med bøter eller fengsel i inntil ett år. Straffelovens paragraf 121 åpner for bøter eller fengsel i inntil et halvt år for tilsvarende forhold.

Sjef Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor NTB at enheten har åpnet etterforskning for å avklare om PST-sjefens uttalelser er ulovlige og eventuelt straffbare. Det er for tidlig å si noe om når påtalespørsmålet kan besvares.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I første omgang må vi avklare om det faktisk dreier seg om taushetsbelagte opplysninger. I de fleste saker hvor konklusjonen er at taushetsplikten er brutt, blir det reagert med bøter, sier Presthus.

Les også: - Nytt eksempel på uryddighet fra PST-sjef

– Farligere

Jussprofessor Alf Petter Høgberg mener Kristiansen vil kunne straffes etter sikkerhetsloven dersom uttalelsene om norsk etterretning er sanne.

– Hvis det hun sier er sant, og det ikke er tilfeldig at hun sier det, men at dette er opplysninger hun rent faktisk har mottatt, da mener jeg at hun gjorde noe straffbart, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener uttalelsene kan sette et mistenksomhetens søkelys på nordmenn som er i Pakistan i embets medfør og gjøre deres situasjon farligere – og det vil være alvorlig for forholdet mellom landene.

Les også: - Dette kan sette liv i fare

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterretningsekspert i NUPI, Vegard Valther Hansen, mener det bør sitte i ryggmargen på en PST-sjef å ikke røpe sensitive detaljer om hemmelige tjenester.

– At hun bekrefter at den norske etterretningstjenesten samarbeider med Pakistans E-tjeneste er i seg selv svært sensitivt. Men det mest graverende er at hun går langt i å indikere at det er norske E-operatører i landet. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet deres, og i verste fall utgjøre en fare for personell og deres kontaktnett, sier han til NTB.

Møter

Utenriksdepartementet avviser på sin side at uttalelsene har noen innvirkning på sikkerheten for nordmenn i Pakistan.

– Fra UDs side har vi ikke fått indikasjoner på at norske interesser eller sikkerheten for nordmenn er truet som et resultat av gårsdagens uttalelser, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen, til NTB, og henviser til UDs gjeldende reiseråd for Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det torsdag har vært møter mellom UD og Pakistans ambassade i Oslo, og mellom den norske ambassaden i Islamabad og pakistansk UD.

– I begge møtene er det blitt bekreftet at det bilaterale forholdet mellom Norge og Pakistan er godt, og at uttalelsene i går ikke har noen påvirkning på dette forholdet. Vi har ingen uavklarte spørsmål i forholdet med Pakistan, sier Elsebutangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmann for pakistansk UD, Abdul Basit, sier forholdet til Norge fortsatt er «strålende» og at Pakistan anser saken som en intern sak for Norge.

Taust fra PST

Verken Kristiansen eller noen andre i PST har foreløpig ønsket å kommentere avgangen etter etterretningsuttalelsene. Ved lunsjtider la PST ut en kort pressemelding hvor de opplyste at de ikke vil kommentere saken.

Assisterende sjef Roger Berg er konstituert som PST-sjef inntil en ny leder er på plass.Kristiansen får en solid sluttpakke når hun nå går av som PST-sjef, melder Nettavisen.

Ifølge arbeidskontrakten har hun krav på seks måneder med lønn dersom hun ikke får en ny statlig stilling i denne perioden. Ifølge avtalen skal PST også dekke telefon, PC, alarmer og lignende avtaler i minst ett år.


Les flere nyheter her