Norge slaktet dommerne etter Island-tap

Erlend Mamelund gjorde en formidabel innstas med 10 mål på 14 forsøk mot Island, men det holdt ikke til seier. (Foto: Reuters)

Norge hadde lenge grepet på Island i håndball-EM, men tapte til slutt 34-32 i en dramatisk kamp hvor danske dommere kom i fokus.

Før onsdagens EM-kamp mot Island forventet Norges trener Robert Hedin en thriller mot Island, og han fikk helt rett.

Norge ledet med tre mål med under 10 minutter igjen av kampen, men rotet bort ledelsen og tapte til slutt 34-32.

Det norske mannskapet hadde riktignok alle muligheter til å ta seieren hjem. Med ett minutt igjen stod det 32-32, og Norge hadde ballen. Espen Lie Hansen brant av et skudd alt for tidlig, og Island kontret inn 33-32.

I det påfølgende angrepet til Norge, ble strekspiller Bjarte Myrhol revet ned og burde nok hatt straffe.

Det fikk han ikke av de danske dommerne. Island kontret nok en gang, og satte spikeren i kista med 34-32.

- En skandale

Rett etter at kampen var over gikk TV 2-kommentator Bredeli av skaftet.

- En skandale, utbrøt han med klar henvisning til de danske dommerne som nektet Myrhol straffe i sluttsekundene.

Hovedpersonen selv var skuffet men fattet etter kampen.

- Dårlig betalt, var Myrholds dom til TV 2 like etter kampen.

Norges trener Robert Hedin var også opphengt i dommerne etter det bitre tapet.

- Det blir ikke verre enn dette. Det er synd at så rutinerte dommere gjør så store feil i en så viktig kamp. En feig belsutning, var beskjeden fra Hedin.

Fulgte hverandre som skygger

Norge og Island fulgte hverandre tett i store deler av kampen. Spesielt 1.omgang var preget av mye mål, og svakt forsvarsspill.

- Det nærmer seg et sluttresultat allerede til pause, utbrøt TV 2-kommentator Harald Bredeli i 1.omgang.

Til pause ledet Norge 20-18, og spesielt Erlend Mamelund var het i første omgang med syv mål. Totalt dunket bakspilleren inn 10 mål på 14 forsøk, og ble med det norsk toppscorer.

På det meste ledet Norge med fire mål, og med knappe 10 minutter igjen av kampen ledet Norge 30-27. Da følte TV 2 Hrald Bredeli for å minne om islendingenes sluttspurt.

- Det er her Island har knekt oss før, sa kommentatoren.

To minutter senere stod det 30-30, og dramaet Hedin hadde spådd var et faktum.

Seks minutter før slutt gikk Island opp i ledelsen, og Hedin tok time-out. Det hjalp tydeligvis ikke, og til slutt var det Island som trakk det lengste strået.

- Vanskelig vei videre

Etter at Kroatia slo Slovenia tidligere i dag, hadde det holdt med uavgjort for Norge mot Island for å gå videre til hovedrunden.

Onsdagens tap mot Island betyr at Norge nå må slå Kroatia for å være sikret avansement.

Hvis Island slår Slovenia er derimot Norge videre også med tap for Kroatia, men tar i så fall med seg null poeng til hovedrunden.

Sterk gruppe

Norge fikk en drømmestart på håndball-EM mandag med 28-27-seier over Slovenia. Mye takket være fantastisk keeperspill fra Ole Erevik.

I tillegg til Island og Slovenia, er Kroatia i gruppen til Norge. Kroatene har tapt de to siste EM-finalene (Frankrike og Danmark), og er således en formidabel motstander.

De tre beste lagene fra gruppen går til hovedrunden. Dit blir poeng og mål fra de aktuelle kampene med.