- Beslagla norske forskningsdata

Norge og Russland har felles interesser på mange områder i Barentshavet. Fisk, olje og maritime grenselinjer har i mange år blitt heftig diskutert. Nå er forskning siste skudd på stammen.Foto: Scanpix
Norge og Russland har felles interesser på mange områder i Barentshavet. Fisk, olje og maritime grenselinjer har i mange år blitt heftig diskutert. Nå er forskning siste skudd på stammen.Foto: Scanpix

Russiske myndigheter sitter på norske forskningsdata fra Barentshavet som de har stemplet som statshemmeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen inntraff tilbake i september 2007, da det ble det satt ut fem såkalte oseanografiske observasjonsrigger i Barentshavet, skriver UiB-nettavisen På Høyden.

Tre og et halvt år senere har de norske forskerne som deltok i toktet fortsatt ikke fått tilbake verken funnene de gjorde, eller utstyret de brukte til en verdi av én million kroner.

Samarbeidet skjærte seg

Prosjektet var i utgangspunktet et samarbeid mellom norske og russiske havforskere der nordmennene bidro med teknisk måleutstyr, mens russerne stilte med båt og mannskap.

På den måten fikk de norske forskerne også tilgang til den russiske delen av Barentshavet.

Så langt alt vel, men da dataene skulle samlet inn året etter skar alt seg.

Om bord på båten var også en offiser fra Nordflåten i den russiske marinen, og han insisterte på at utstyr, datasett og samtlige sikkerhetskopier måtte kontrolleres av russiske myndigheter først.

Offiseren lovet at både utstyr og datasett skulle overlevers i løpet av noen måneder. Det skjedde aldri.

- Fikk ingen begrunnelse

Siden den gang har det vært stille fra russisk hold, som har klassifisert opplysningene som «strengt hemmelige», forklarer Vidar S. Lien ved Havforskningsinstituttet i Bergen som deltok i prosjektet.

– Vi beskjed fra høyeste hold i den russiske nordflåten at dataene var blitt stemplet som statshemmeligheter. Vi fikk ingen begrunnelse, sier han til På Høyden.

Hvorfor russerne tiviholder på både utstyr og datasett henger trolig sammen med at de frykter at datasettene kan inneholde signaler fra militær aktivitet i nordområdene.

– Russerne tror nok at det er noe data der som kan ha oppfattet aktivitet, siden det er akustisk instrumentering, men det eneste som måles er jo temperatur, salt og transport av vann, sier oseanograf Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet til På Høyden.

Utenriksdepartementet (UD) og Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) er orientert om saken. UD har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

Les også:

Norge og Russland enige om delelinje i Barentshavet

- Truende russisk oppførsel

Jubel og gremmelse over oljefunn i Barensthavet


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden