Går i svart for ytringsfriheten
Wikipedia og et stort antall mindre nettsteder protesterer onsdag mot et lovforslag for å stoppe nettpirater i den amerikanske kongressen.
Sorte sider
De som går inn på den engelske versjonen av Wikipedia vil i løpet av disse 24 timene vil ikke få tilgang til annet enn en svart skjerm og slagordet «Imagine a World Without Free Knowledge».
Det norske nettstedet NRK Beta er blant de som er med på aksjonen.
Les også: - Obama støtter pirater
Google er sladdet
Wikipedia ber amerikanske statsborgere om å kontakte sin lokale kongressmann for å få han eller henne til å stemme imot lovforslaget.
For nettbrukere med amerikansk IP-adresse har søkemotoren Google fått en underlig logo. En liten bit av en blå «g» er synlig ellers er hele logoen dekket av en stor svart sladd.
– Truer gratis informasjon på nettet
De to lovfoslagene som er årsaken til protestene heter «Stop Online Piracy Act» og «Stop IP Act». Wikipedia frykter at forslagene skal gjøre det vanskeligere for folk å finne gratis informasjon på Internett.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNettgiganter som Google, Twitter, Wikipedia og Yahoo! sammenligner lovforslagene med sensur og trekker paralleller til sensurpolitikken i Kina, Iran og Malaysia.
– Vi er imot disse lovene fordi det finnes smarte, målrettede måter å slå ned på utenlandske piratsider uten å be amerikanske selskaper om å sensurere Internett, sa en Google-talsmann tirsdag ifølge Al-Jazeera.
Streng lenke-politikk
Blant annet vil søkemotorer bli forbudt å fremskaffe linker til materiale som er rettighetsbeskyttet.
Blant de som jobber hardt for å få gjennomslag for lovene er store Hollywood-studioer og plateselskaper.
– Det er en ganske klønete utformet lovgivning som er farlig for et åpent Internett, sier Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales til Al Jazeera.
Dersom forslagene får gjennomslag i Den amerikanske kongressen vil dette ramme ikke bare amerikanere, men folk over hele verden.
Lignende lovforslag som de amerikanske er allerede fremmet i Norge.