KOMMENTAR:Iransk nøtt for USA og Israel

En iransk Ghaderrakett skytes ut fra kysten av Omanhavet under en iransk marineøvelse nylig. Foto: Scanpix/AP.
En iransk Ghaderrakett skytes ut fra kysten av Omanhavet under en iransk marineøvelse nylig. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Israel er ikke enige om hva som skal til før de setter en militær stopper for Irans atomprogram. USA frykter Israel vil gå til krig på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere uker har amerikanske topptjenestemenn forsøkt å få Israels forsikringer om at Israel ikke vil gå til angrep på Iran. Men de har ikke lyktes, ifølge avisa Wall Street Journal (WSJ).

USA ønsker å se virkningene av stadig hardere internasjonale straffetiltak før man igjen rasler med sablene. Men i Israel er utålmodigheten stor. Så sent som mandag sa statsminister Benjamin Netanyahu at det trengs enda strengere sanksjoner for å kunne påvirke Iran i atomspørsmålet.

Les også: Khamenei anklager CIA og Mossad for atomforskerdrap

Denne uka reiser USAs forsvarssjef Martin Dempsey på besøk til Israel. Iran blir et viktig tema når han møter blant annet forsvarsminister Ehud Barak.

Alle midler

Flere i Israels regjering frykter at Iran er i ferd med å skaffe seg en atombombe, og vurderer å avverge det med et militært angrep. USA har advart mot at følgene kan bli omfattende og ramme hele regionen. Men tilhengerne av et militært angrep hevder like fullt at trusselen fra et Iran med atomvåpen er så stor at det er nødvendig å bruke alle midler for å stanse atomprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Iran nylig opplyste at de har startet anrikingsprosessen i et anlegg i fjellet ved byen Qom, steg frykten for et israelsk angrep enda et hakk.

Les også: USA sender nok et hangarskip til Golfregionen

Forsvarsminister Ehud Barak har nemlig sagt at så snart mesteparten av uranet blir anriket ved et slikt beskyttet anlegg, har Iran gått over streken. USA mener på sin side at grensen går når Iran har tatt skritt for faktisk å lage atomvåpen, skriver Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekymringen vår har økt, sa en høytstående amerikansk militærtjenestemann, i helgen til WSJ.

Iran holder fast på at de har rett til å bruke atomteknologi til sivile formål.

Over Irak

Mange tror slaget med Iran i første omgang kan komme til å finne sted i Persiabukta, der militærøvelser og Irans trusler om å sperre Hormuzstredet har økt spenningen.

Men flere analytikere tror Israel, med eller uten USAs støtte, kan komme til å gå direkte løs på Irans atomanlegg. Med USAs tilbaketrekking fra Irak fra nyttår ligger direkteruten til Irans atomanlegg åpen for israelske bombefly, hevdes det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt påpeker at Israel nå har mulighet til å utnytte det manglende luftforsvaret over Irak for å nå Iran.

– Fra og med nyttår har ikke USA lenger kontrollen over irakisk luftrommet. Det er det irakerne som har, og de har så godt som ikke noe flyvåpen. Det er ruta over Irak som er den korteste ruta til Iran, påpeker han.

Se også: - Vi må presse Iran

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole mener imidlertid at amerikanerne fortsatt har tilstrekkelig med kontroll i området og det vil begrense muligheten for at Israel, eller Iran, kan bruke luftrommet over Irak.

Også Saudi-Arabias luftrom kan være en mulig flyrute. Saudi-Arabia har trent på å kunne slå av deler av sitt luftforsvar for å gi Israel en luftkorridor, meldte den britiske avisen The Times i desember 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene ble avvist av en saudiarabisk prins, og kritikerne vil hevde det ikke er naturlig med en allianse mellom Israel og Saudi-Arabia. Men de to landene har en felles fiende i Iran.

Forberedt på motangrep

Selv om Israel starter krigen alene, må USA regne med å bli trukket inn umiddelbart. Derfor har USA begynt å forberede seg på eventuelle iranske motangrep. Iranskstøttet milits kan gå til angrep på USAs ambassade i Irak.

USA har sendt 15.000 soldater til Kuwait og flyttet enda et hangarskip til området ved Persiabukta, skriver WSJ. I tillegg til å sette fly og annet militært utstyr i beredskap, har stormakten gjennomført våpenleveranser til allierte i regionen raskere enn opprinnelig planlagt. Alt for å avskrekke Iran.

Men ikke alle er enige i at faren for et bombeangrep mot Irans atomanlegg er overhengende. Bøe-Hansen mener verken USA eller Israel er villige til å ta risikoen. Faren er at man ikke bare setter atomanlegget ut av drift, men også sprer radioaktivt materiale over et stort område, påpeker han. Tenk Tsjernobyl, lyder advarselen.

Les flere nyheter