Massesøksmål mot rederiet

Mer enn 70 passasjerer varsler millionkrav mot eierne av luksusskipet Costa Concordia. Se video av desperate passasjerer som rømmer skipet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passasjerene krever nær 80.000 kroner i erstatning hver, eller i overkant av fem millioner kroner tilsammen, melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig som det jobbes med å finne savnede etter at cruiseskipet forliste utenfor Toscana, varsler overlevende et massesøksmål mot rederiet Costa Crociere. Søksmålet er initiert av forbrukerrettighetsforeningen Codacons.

Les også: Ytterligere fem omkomne funnet

– Målet vårt er at hver passasjer skal få minst 10.000 euro i erstatning for materielle skader og tort og svie i form av redsel, at ferien ble ødelagt og for den alvorlige situasjonen de befant seg i, sier Codacon-sjef Carlo Rienzi i en uttalelse tirsdag.

Les også: Lydlogg: Kapteinen nektet å utføre ordre

Mer enn 4.200 mennesker var om bord da luksusskipet gikk på grunn fredag 13. januar. Kystvakten har i dag frigjort en video som viser hvordan folk strømmer ut fra det kantrede skipet.

Se den dramatiske redningsaksjonen her

11 personer er døde og 29 er fortsatt savnet etter kantringen.

Redningsmannskaper har i dag jobbet på spreng for å stabilisere skipet. Det er nemlig stor fare for at skipet vil skli av klippen det støtter seg til, og synke ned til 70 meters dyp.

Frykter oljesøl

Skipet har en stor rift i skroget, og italienske myndigheter frykter at store mengder olje skal lekke ut.

Les også: Frykter oljesøl etter cruisekantring

– Sjansene for forurensning er minimal, vraket beveger seg ikke, men er stabilt, sier Luca Cari, talsmann for brannmannskapene på stedet til AFP i dag.

Det er 2.380 tonn olje om bord på cruiseskipet. En oljelekkasje vil true et av de mest pittoreske og verneverdige områdene av Middelhavet.

– Dette er et cruiseskip, ikke en oljetanker, så det er ikke store mengder olje om bord. Men selv mengden om bord på Concordia vil være et alvorlig problem for dette området dersom det lekker ut, sier Cari.

Les også: Redningsmannskaper sprenger seg frem

Skal pumpes ut

Det nederlandske selskapet Smit Salvage er leiet inn for å pumpe ut oljen, og arbeidet skal starte allerede denne uken.

- Vi har 15 dykkere som skal gjennomføre den første inspeksjonen i dag, som blir veldig viktig for å planlegge resten av arbeidet, sier Smit-sjef Rene Robben til AFP.

Det vil trolig ta flere uker før alt drivstoffet er fjernet.

Les også:

Redningsaksjonen innstilt

Farlig og vanskelig redningsarbeid

Rederiet: - Kapteinen gjorde feil

- Ønsket å glede befolkningen

Norsk passasjer: - Det verste jeg har opplevd


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden