- Nord-Korea på vei mot kollaps

Kim Jong-Nam, halvbroren til Nord-Koreas nye leder, sier militæret i landet har fått så mye makt at de vil ta over styringen. Foto: AP
Kim Jong-Nam, halvbroren til Nord-Koreas nye leder, sier militæret i landet har fått så mye makt at de vil ta over styringen. Foto: AP

Det sier halvbroren til landets nye leder, Kim Jong-un, i en ny bok. Han tror ikke lillebroren er i stand til å lede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-nam, den eldste broren til Nord-Koreas nye leder, sier det stalinistiske regimet i landet holder på å forvitre. Årsaken er den vanskelige økonomiske situasjonen i landet.

- Det er åpenbart at økonomien vil kollapse uten reformer, men reformer vil føre til regimets sammenbrudd, sier Jong-nam i intervjuet, som ble gjennomført før farens død.

Forfatteren av boken «Min far Kim Jong-il og meg» møtte Jong-nam i Beijing i 2004, og intervjuet ham i fjor. Boken lanseres i Japan fredag denne uken, men avisen The Telegraph refererer i dag noe av innholdet.

Les også: Nord-Koreas nye leder hylles som militært geni

- Militæret har for mye makt

Jong-nam mener militæret har for mye makt.

- Min far styrte landet ved hjelp av det militære, men nå har makten til det militære blitt for stor, sier Jong-nam i intervjuet med den japanske journalisten som står bak boken.

Han frykter at en kollaps av regimet vil sende millioner av sultne nord-koreanere på flykt over grensen.

Kim Jong-un ble landets øverste leder etter at hans far døde i desember i fjor. Kim Jong-il hadde da styrt Nord-Korea med svært hard hånd siden 1994.

Kim Jong-un, som er i 20-årene, har tatt over makten i Nord-Korea etter sin far, som har styrt landet med jernhånd i en årrekke. Foto: ApKim Jong-un, som er i 20-årene, har tatt over makten i Nord-Korea etter sin far, som har styrt landet med jernhånd i en årrekke. Foto: Ap

Les også: Kim Jong-il hedres med helligdag og tårn

Kritisk til brorens lederegenskaper

I boken kommer det frem at Jong-nam mener hans uerfarne bror, Kim Jong-un, bare vil bli et symbol som den herskende eliten bruker for å opprettholde deres grep om makten. Han er kritisk til at makten går i arv i det fattige landet.

- Jeg stiller spørsmål ved hvor vidt en ung arving med to års trening, vil være i stand til å arve absolutt makt, sier han.

Les også: Slipper fanger fri for å bli populær

Levd i eksil

Jong-nam har nærmest levd i eksil i Kina i mange år etter å ha falt i unåde hos sin far. Da Kim Jong-ils helse for alvorlig begynte å skrante for to år siden, pekte han ut Jong-un som sin etterfølger.

Det er ikke kjent hvorvidt Jong-nam deltok i farens begravelse.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden