Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

DYR STRØM ER VEIEN Å GÅ: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener flere utenlandskabler kan bidra til det. Foto: Øyvind Lie (tu.no)
DYR STRØM ER VEIEN Å GÅ: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener flere utenlandskabler kan bidra til det. Foto: Øyvind Lie (tu.no)

- Vi trenger kraftkabler til utlandet for å få dyrere strøm og mer energieffektivisering, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under et møte med vindkraftbransjen i Miljøverndepartementet fredag at Solheim ble spurt om hva han synes om bygging av kraftkabler til utlandet.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Vil ha dyr strøm

Solheim viste seg å ha en langt mer positiv holdning til spørsmålet enn energiminister Ola Borten Moe (Sp), som er skeptisk til bygging av mange utenlandskabler.

– Hvis all energiproduksjonen fra elsertifikatmarkedet skal inn på det norske nettet, betyr det etter all sannsynlighet en fallende kraftpris i Norge. Det er stikk motsatt av hva vi ønsker fra et miljøståsted. Det ville være en hemsko for energieffektivisering og mye annet, sa Solheim.

Les også: Selger gjerne pumpekraft i Tyskland

Mer eksport

– Dette må bety at det må eksporteres kraft til utlandet. Det har selvsagt også miljøkonsekvenser, i form av kraftledninger og andre ting. Men i utgangspunktet er vi positive til den tanken, sa Solheim.

Miljøvernministeren understreket at temaet ikke har vært debattert godt nok i Norge så langt.

– Vi har hatt et ønske om grønne sertifikater, men vi har ikke diskutert skikkelig hva vi skal bruke kraften til. Derfor har vi også satt ned en energikommisjon som skal kartlegge spørsmålet, sa Solheim.

Les også: Advarer mot vindstopp etter 2015

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden