- Jemens regjering sender forhandlere

En norsk FN-ansatt ble i helgen bortført i Jemens hovedstad Sana. Nå sender Jemens myndigheter egne forhandlere for å få løslatt nordmannen.(Foto: Reuters)
En norsk FN-ansatt ble i helgen bortført i Jemens hovedstad Sana. Nå sender Jemens myndigheter egne forhandlere for å få løslatt nordmannen.(Foto: Reuters)

Myndighetene i Jemen har gått inn i saken med den kidnappede nordmannen som arbeider for FN i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høytstående kilder i Jemens innenriksdepartement opplyser til den engelskspråklige nettavisen Yemen Post at «et stort antall forhandlere» mandag var på vei til Mareb-regionen der stammen som har kidnappet nordmannen holder til.

Representanter for myndighetene sier til avisen at de regner med at nordmannen vil være løslatt innen 36 timer.

Ringte til familien

Søndag fikk faren til 34-åringen som er kidnappet i Jemen, vite om saken da sønnen ringte hjem og fortalte at han var bortført.

– Han sa rett ut han hadde blitt tatt inn i en bil da han spaserte på gatene i Sana. Selv tok han det veldig greit og var veldig rolig. Han sa at vi ikke måtte ta det tungt, og at vi ikke måtte dramatisere det, sa 34-åringens far til Bergens Tidende.

Den FN-ansatte nordmannen forsikret faren om at han hadde det bra og ble bra behandlet.

Faren koblet raskt sønnens telefonsamtale med kidnappingssaken han senere fikk høre om på radio og TV. Han beskriver 34-åringen som en svært engasjert mann.

– Han har reist mye rundt i verden de siste 15 årene og vært mer utenlands enn hjemme. Han er veldig engasjert, og lever og ånder for jobben sin. Han er blant annet opptatt av rettferdighet, internasjonale forbindelser og ikkevoldelig kommunikasjon, sier faren, som tror saken vil løse seg «i løpet av noen dager».

FN koblet inn

FN opplyser søndag kveld at de er i kontakt med den kidnappede nordmannen og holder på å forhandle med stammemedlemmene om en løslatelse.

– De har gitt forsikringer om mannens sikkerhet, og han skal være ved god helse. Vi fortsetter å holde kontakten med mannen og med stammemedlemmene, sier FN-talsmann Eduardo del Buey.

Ifølge den lokale, engelskspråklige avisen Yemen Post ble nordmannen bortført fra hovedgata i Jemens hovedstad Sana.

Kidnapperne hører til stammen Hariq Akdam, og hendelsen skjedde i al-Mosbahi-rundkjøringen nær presidentpalasset, opplyser lokale kilder til avisa.

Les også: Nordmann kidnappet i Jemen

– Lokal stamme

Ifølge AFP er det en lokal stamme som står bak bortføringen.

– En nordmann ble kidnappet i Sana og tatt til den østlige provinsen Marib, sa en anonym kilde i stammen søndag til nyhetsbyrået.

Personen sier årsaken til bortføringen er at stammen ønsker en av sine medlemmer løslatt fra fengsel.

UD er i kontakt med den norske ambassaden i Saudi-Arabia, som også har ansvaret for Jemen, for å undersøke opplysningene nærmere.

Det er ikke kjent om nordmannen er blitt skadd i forbindelse med bortføringen.

– Vi kjenner heller ikke til hvem som står bak eller motivasjonen, understreker Andersen.

Ikke uvanlig

Stammer i Jemen har en rekke ganger tidligere kidnappet utlendinger for å presse myndigheter til å gå med på deres krav.

Over 200 utlendinger er blitt bortført de siste 15 årene, og flesteparten av dem er senere blitt frigitt.

For to måneder siden ble en fransk hjelpearbeider og hennes jemenittiske sjåfør og oversetter sluppet fri. De ble bortført sør i landet 22. november. 14. november ble tre andre franske gisler satt fri etter fem måneders fangenskap.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden