Høyresiden demonstrerer mot EU i Ungarn

EU-flagget blir brent under en høyreekstremistisk demonstrasjon mot EU i Ungarn. Foto: REUTERS / Bernadett Szabo / SCANPIX.
EU-flagget blir brent under en høyreekstremistisk demonstrasjon mot EU i Ungarn. Foto: REUTERS / Bernadett Szabo / SCANPIX.

Flere tusen mennesker deltok i en demonstrasjon som det høyreekstremistiske partiet Jobbik arrangerte mot EU i Ungarns hovedstad Budapest lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av Jobbiks parlamentarikere satte fyr på et blått EU-flagg utenfor EUs Budapest-delegasjon mens de rundt 2.000 demonstrantene krevde at Ungarn går ut av Unionen.

– Denne uka erklærte EU åpen krig mot Ungarn på en svært brutal måte, sa Csanad Szegedi, i sin appell. Han er medlem av nasjonalforsamlingen for Jobbik, Ungarns nest største opposisjonsparti.

Les også: Europeiske høyre- og kristelige partier kritiserer ikke Ungarn

Statsminister Viktor Orbán fra det høyreorienterte regjeringspartiet Fidesz forsøker å få til forhandlinger med EU og IMF om et kriselån for å takle en enorm gjeld og en fallende valuta som truer med å kaste Ungarn ut i dyp økonomisk krise.

Men EU krever justeringer i omstridte nye lover Fidesz har innført, som blant annet begrenser sentralbankens og rettsapparatets suverenitet.

Les også: Disse fantes ikke på ungarsk TV

EU truer også med å suspendere utbetalingen av EU-midler til Ungarn om ikke lovgivningen blir endret.

Mange av Jobbiks tilhengere mener Ungarn ikke bør bøye seg for presset fra EU og USA, og at Ungarn går ut av EU.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden