Dødstallene stiger

En sjette person er funnet død etter at det italienske cruiseskipet Costa Concordias forliste fredag kveld. Redningsarbeidet fortsetter for fullt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder det italienske nyhetsbyrået ANSA mandag. Fra før er to franskmenn, en spanjol, en italiener og et peruansk besetningsmedlem funnet døde.

Et titall mennesker er fortsatt savnet. Tidligere var det funnet fem omkomne etter at skipet gikk på grunn ved øya Giglio med over 4.200 mennesker om bord.

- Kapteinen gjorde feil

Kapteinen og førstestyrmannen er begge pågrepet. De blir trolig siktet for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet før alle passasjerene var i sikkerhet. De skal heller ikke ha sendt nødsignal da skipet gikk på grunn.

Rederiet Costa Crociere sendte søndag kveld ut følgende pressemelding:

«Det ser ut til om kapteinen gjorde vurderingsfeil som fikk alvorlige konsekvenser».

Selskapet fastslår samtidig at dets egne sikkerhetsprosedyrer, som er i samsvar med internasjonale standarder, ikke ble fulgt da ulykken inntraff.

En representant for påtalemyndigheten sier at kaptein manøvrerte skipet på en klønete måte inn mot et rev, og beboere sier han lå altfor nærme land, og at revet han traff, var godt kjent av befolkningen på Giglio.

En norsk kvinne som var om bord, er i trygghet og innlosjert i Roma, ifølge Utenriksdepartementet.

Krevende redningsarbeid

Det er svært krevende for redningsarbeiderne å ta seg fram inne i det kantrede skipet, som delvis er under vann.

– Dette er en risikabel operasjon. Skipet ligger på 30 meters dyp, men kan lett skli videre nedover og synke helt, sier Cosimo Nicastro, talsmann for kystvakten.

Seks mennesker er dermed bekreftet omkommet, og mandag morgen er fortsatt et titalls personer savnet.

Det nøyaktige tallet på savnede er imidlertid vanskelig å fastslå fordi det ikke er sikkert at alle som er blitt berget, er inkludert i opptellingen som er gjennomført.

Les også: Farlig redningsarbeid

Lignet Titanic

Overlevende fra en rekke land forteller om scener som lignet Titanic etter at de var brakt i land på Giglio, noen av dem barbeint og bare i undertøyet og andre i aftenantrekk direkte fra skipets restauranter. Ingen fikk med seg bagasjen.

De klaget over dårlig informasjon og kaotiske forhold under evakueringen etter at Costa Concordia gikk på revet fredag kveld, fikk slagside og deretter kantret.

– Vi er heldige at vi var så nær land. Alle var veldig redde, sier José Rodríguez, en 43 år gammel bartender fra Honduras.

Costa Concordia tilhører rederiet Costa Crociere, som eies av Carnival Cruises, et av verdens største cruiserederier med hovedkontor i Miami.

Les også: Norsk passasjer: - Det verste jeg har opplevd

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden