Danskene hyller sin dronning gjennom 40 år

Dronning Margethe Forlater rådhuset sammen med overborgermester Frank Jensen. (Foto: Krister Sørbø / Scanpix)

Tusenvis av godt kledde dansker stilte opp for dronning Margrethe (71) i solskinnet i København lørdag. Det norske kongeparet var blant gjestene ved regentens jubileum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om det danske monarkiet

• Det danske monarkiet er et av de eldste i verden.

• Kongehuset kan med sikkerhet føre sin historie tilbake til Gorm den Gamle (d. 958).

• Av de 52 danske monarker siden Gorm den Gamle er dronning Margrethe den fjerde som har regjert over 40 år.

• Hun har per i dag sittet på tronen 15 år lenger enn hennes far, kong Frederik IX.

• Danmarks lengst regjerende konge gjennom tidende er Christian IV, som ble konge over Danmark-Norge allerede som 11-åring. Han regjerte til sin død, 60 år senere.

• Dronning Margrethe er i dag den monarken i Europa som har sittet nest lengst på tronen, kun slått av Storbritannias dronning Elizabeth, som i år feirer 60 år på tronen.

Elegant antrukket i hvitt vinket en strålende fornøyd dronning tilbake til folket både fra gullvognen i Københavns gater og fra balkongen på byens rådhus litt senere.

Overborgermester Frank Jensen var vertskap og roste i sin tale dronningens nærværende vesen gjennom 40 år og rørte dronningen da han understreket hvor stolte danskene er av henne:

– De har gjort det folket forventer, og samtidig har De overrasket og vist nye sider av Dem selv.

– De er vårt samlingspunkt, vår frontfigur og vårt forbilde.

I presang fra København by fikk dronning Margrethe 200 gallaservietter. Disse skal den kunstneriske dronningen selv designe.

– De vakre ordene og gaven rører meg meget, og jeg takker fra hjertet, svarte dronningen i sin tale.

Les også: Danskene feirer sin jordnære dronning

Sanghyllest

Til mottakelsen i rådhuset hadde det kommet 560 korsangere fra hele Danmark. Da de hadde gjort seg ferdig, gikk de ut for å øve inn en spesiell hyllest sammen med den hutrende folkemassen på rådhusplassen.

Midt i lunsjen inne i varmen kom dronning Margrethe og prins Henrik en svipptur ut på rådhusbalkongen for å vinke litt til. Jubelen brøt løs mens plastflagg og mobilkameraer reiste seg mot himmelen.

Så satte forsangeren i gang og folk skrålte seg gjennom de nyinnøvde linjene på storskjermen. Så vinket æresgjesten og hennes mann nok en gang og trakk seg inn i varmen igjen.

I tillegg til den danske kongefamilien var det norske og det svenske kongeparet, samt Islands presidentpar, gjester ved tilstelningen.

Da kong Harald og dronning Sonja ankom, fikk de en hjertelig velkomst og flerfoldige klemmer av den øvrige danske kongefamilien. Det er svært tette bånd kongehusene imellom, både familiære og vennskapelige.

Hedret sin far

Danskene har feiret dronningen hele uka, men det er først lørdag at jubileumsprogrammet tetner til. Lørdag morgen hedret dronning Margrethe minnet om sin far, kong Frederik IX, 40 år etter hans død og tronskiftet 14. januar 1972.

Dronningen og hennes to søstre la ned kranser ved monumentet over deres foreldre utenfor Roskilde domkirke.

Til stede ved seremonien var også de tre søstrenes ektefeller, barn og svigerbarn, bortsett fra prins Joachims kone. Prinsesse Marie er hjemme fordi hun er «meget gravid».

Etter lunsjen i rådhuset får de kongelige og de andre gjestene noen timers hvile og tid til bytte av antrekk. Lørdag kveld skulle det være festforestilling i DRs konserthus.

Lørdag var det norske og det svenske kongeparet de eneste kongelige fra utlandet som var på plass, i tillegg til den danske kongefamilien.

Den finske presidenten og flere europeiske kongelige, inkludert det norske kronprinsparet, er ventet søndag. Da blir det lunsj på Amalienborg slott, gudstjeneste i slottskirken på Christiansborg slott og gallamiddag på Amalienborg.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden