Norge endrer restriksjoner på handel med Myanmar

Flere hundre politiske fanger i Myanmar fikk friheten tilbake fredag. Bloggeren Nay Phone Latt gledet seg sammen med slektninger etter løslatelsen. Foto: Reuters/Scanpix.
Flere hundre politiske fanger i Myanmar fikk friheten tilbake fredag. Bloggeren Nay Phone Latt gledet seg sammen med slektninger etter løslatelsen. Foto: Reuters/Scanpix.

Norge belønner Myanmar for reformarbeidet og vil ikke lenger fraråde nordmenn å handle med eller investere i Myanmar, opplyser Utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de særnorske restriksjonene som nå blir opphevet, mens Norge fremdeles kommer til å følge EUs sanksjoner mot landet. Men også dette sanksjonsregimet, som gjelder handel med statsselskaper, vil bli vurdert nærmere i løpet av våren.

– Vi vil oppheve de sterke rådene vi hittil har gitt norske, private bedrifter om ikke å investere i Myanmar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Norske myndigheter har tidligere frarådet all handel med regimet.

– Mange politiske fanger er nå løslatt, og det er tatt viktige skritt på veien mot forsoning og demokrati. Den norske endringen er et signal til myndighetene i Myanmar om at reformer nytter, sier Støre i en pressemelding.

Fredag ble rundt 650 fanger løslatt, og ifølge myndighetene i landet var over 300 av dem politiske fanger.

Omfattende reformer

Den sivile regjeringen som ble utpekt av de militære til å overta etter mange år med militærregjeringer, har satt i gang et omfattende reformarbeid.

– Landet trenger investeringer og handel for å skape sysselsetting, utvikling og redusere fattigdom. Bedre levekår vil også mobilisere for videre demokratiutvikling, sier Støre, som selv snart skal besøke Myanmar.

Les også: Burma stanser angrep på opprørere

Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er blant de mange hundre som er blitt løslatt siden reformene ble påbegynt i fjor. Regjeringen har også åpnet for at andre politiske partier, inkludert Suu Kyis, kan stille til valg.

USA sender ambassadør

Også USA ønsker å belønne Myanmar for den siste tidens reformtiltak. Fredag sa utenriksminister Hillary Clinton at utenriksdepartementet nå innleder den lange prosessen med å oppgradere de diplomatiske forbindelsene og utnevne en ambassadør.

Amerikanske myndigheter har nøye samordnet sin linje overfor Myanmar med Suu Kyi og hennes allierte. De gjør det klart at mye mer må iverksettes før det blir aktuelt å oppheve alle de internasjonale sanksjonene.

Etniske grupper

Myndighetene i Myanmar forsøker også å strekke ut en hånd til etniske minoriteter som ledd i sitt reformarbeid. Torsdag inngikk regjeringen en våpenhvileavtale med karenopprørere.

Borgerkrig og opprør har herjet mange deler av landet siden uavhengigheten i 1948, og en løsning på konfliktene har ved siden av respekt for menneskerettigheter vært et sentralt krav fra verdenssamfunnet.

Selv om det nå er kommet i stand en våpenhvile med karenfolket, fortsetter spenningen med en rekke andre etniske grupper som også ønsker selvstyre og rettigheter.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden