Norsk passasjer: - Det verste jeg har opplevd

Foto: REUTERS/Stringer / Scanpix.

Tre personer er bekreftet omkommet og 40 personer er fortsatt savnet etter det dramatiske havariet av cruiseskipet Costa Concordia utenfor Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Giuseppe Linardi, som er guvernør i Grosseto-provinsen, forsøker myndighetene nå å finne 41 personer. I tillegg skal 40 personer være skadd, to av dem alvorlig.

- Vi fortsetter å undersøke. Det er temmelig tidkrevende arbeid som kommer til å fortsette utover natten. Av de 4232 som var ombord er hittil 4191 funnet, sier han.

Redningsoperasjonen styres nå fra byen Livorno.

Minst tre mennesker, to franske passasjerer og et besetningsmedlem fra Peru, er bekreftet omkommet i ulykken.

- Mistenkt for uaktsomt drap

Kapteinen på cruiseskipet ble lørdag kveld pågrepet, ifølge CNN.

Tidligere på lørdag forklarte cruiseskipets kaptein Francesco Schettino til italiensk TV at fartøyet hadde truffet et fjellutspring mens det befant seg i farvann som ifølge kartet skulle være trygge.

Kapteinen er nå blant annet mistenkt for uaktsomt drap, og for å ha forlatt sitt skip mens det fortsatt var mange passasjerer som ikke var brakt i sikkerhet, melder La Repubblica.

- Vi gikk i normal fart da vi plutselig kolliderte med en rekke store steiner på skjæret, som ikke fantes på kartet. Vi befant oss 300 meter fra steinene, og skjæret skulle ikke vært der, forklarte han til avisa.

Full panikk

Skrekkslagne passasjerer, panikk og kaos. Danske passasjerer beskriver det dramatiske skipsforliset i Italia som en katastrofefilm.

– Det brøt ut vill panikk da skipet for alvor grunnstøtte. Mennesker, glass og andre gjenstander veltet rundt overalt, sier danske Peter Christensen til nyhetsbyrået Ritzau.

Han var om bord og skulle spise kveldsmat i skipets største restaurant da ulykken skjedde. Først ristet det da skipet traff klippene. Da det like etter grunnstøtte skikkelig, brøt panikken løs.

– Like etter gikk lyset, og alt ble mørkt. Folk ropte og skrek og løp hysteriske rundt, sier han.

Christensen fikk beskjed fra mannskapet om at alt var under kontroll, men skjønte raskt at det ikke stemte.

– Plutselig begynte skipet å krenge, og da brøt panikken ut for andre gang. Jeg må innrømme at jeg da selv tenkte om vi ville komme oss ut derfra, sier han.

Norsk kvinne i sikkerhet

En norsk kvinne skal også har vært ombord. Kvinnen skal være i god behold, og er nå tatt hånd om av italienske myndigheter, opplyser UD.

Til VG sier kvinnen i 50-årene, som er fra Fredrikstad, at hun er rystet etter skrekkopplevelseN.

- Jeg får ikke sove, har panikkangst og tør ikke være alene. Dette er det verste jeg har opplevd, sier hun.

UD har ikke fått noen indikasjoner på at det var flere norske statsborgere om bord, men vil likevel ikke utelukke det enda.

Fem svenske statsborgere var også ombord på skipet, skriver Aftonbladet. Alle fem skal være i god behold, melder svensk UD.

Fikk hjertestans

Det var om lag 3.200 passasjerer og et mannskap på 1.000 om bord da grunnstøtingen skjedde. Etter grunnstøtingen fikk skipet en slagside på 20 grader og begynte å ta inn vann, og flere timer senere kantret båten.

Bilder viser at grunnstøtingen flerret opp en omlag 50 meter lang flerre i skroget på luksusskipet.

Passasjerene hørte et kraftig brak og ble først fortalt at skipet måtte stanse på grunn av tekniske problemer. Siden ble de bedt om å ta på seg livbelter og gå i livbåtene.

Noen av dem fikk panikk og hoppet i havet, melder nyhetsbyrået ANSA. En av dem som døde, var en 70 år gammel mann som fikk hjertestans da han hoppet ned i det kalde vannet.

– Det var som en scene fra Titanic, sa en passasjer, Maria Parmegiani.

Italienske medier meldte først at minst åtte personer hadde mistet livet. Men lørdag kveld er det ifølge Reuters tre personer som er bekreftet omkommet. Samtidig leter redningsmannskaper fremdeles etter savnede om bord på skipet og i vannet.

Fire dansker befant seg om bord på skipet, men skal være i sikkerhet, ifølge den danske avisen Berlingske. Det befant seg også flere svenske passasjerer om bord, men antallet er så langt uklart, skriver Aftonbladet.

Omfattende redningsaksjon

En stor redningsaksjon ble satt i gang av kystvakten etter grunnstøtingen, og de fleste av passasjerene ble snart evakuert og fraktet til øya Giglio, som ligger nær ulykkesstedet.

Folk som endte i sjøen, ble plukket opp av kystvaktens livbåter mens helikoptre med søkelys hjalp til med søkingen i nattemørket.

Natt til lørdag befant rundt 200 personer seg ennå om bord på skipet, og borgermesteren på Giglio frykter at flere kan ha omkommet siden det var vanskelig å evakuere de siste fra skipet.

Panikk og kaos

Passasjerer forteller om panikk og dårlig organisering da skipet gikk på grunn.

– Det ble kullsvart, og så utbrøt det fullstendig panikk, sier svenske Aftonbladets medarbeider Ingalill Mosander, som befant seg om bord.

Hun og ektemannen Jan satt og så på en trylleforestilling da de plutselig merket at båten begynte å krenge, før det rykket kraftig til.

– For mange var det veldig dramatisk. Det var mange barn om bord, og de var livredde, sier Jan Mosander til det svenske nyhetsbyrået TT.

Aftonbladets medarbeider sier at passasjerene ikke fikk noen offisiell forklaring på hva som hadde skjedd, og at alt var svært dårlig organisert om bord etter grunnstøtingen.

En annen passasjer fortalte at de spiste middag da lyset gikk og de plutselig hørte et stort brak. Alt bestikket falt på gulvet.

Må innkvartere tusener

Borgermesteren på den lille øya Giglio måtte jobbe overtid for å finne tak over hodet for tusener av mennesker, inkludert gravide kvinner og barn.

– Det er full krise her, vi prøver å finne plasser til dem overalt der det er mulig: i barnehager, skoler, hoteller, ethvert sted med tak, sier Sergio Ortelli. Noen er også blitt innkvartert i kirken.

Det nesten 300 meter lange Costa Concordia startet middelhavscruiset i den italienske havna Savona og besøkte fredag Civitavecchia.

Det skulle videre blant annet til Palermo, Palma, Barcelona og Marseille.

Skipet har kapasitet for 3.780 passasjerer og et mannskap på rundt 1.000. Blant passasjerene var det rundt 1.000 italienere, 500 tyskere, 150 franskmenn og også noen svensker og dansker.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden