Breivik skal vurderes på nytt

To nye sakkyndige skal vurdere Anders Behring Breiviks tilregnelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen skal undersøke Breivik på nytt. Det bestemte Oslo tingrett i dag.

- Retten mener at det har en egenverdi å innhente en «second opinion» om siktedes tilregnelighet. En ny utredning vil, uansett konklusjon, bidra til at tilregnelighetsspørsmålet blir ytterligere belyst og vil således styrke rettens vurderingsgrunnlag, sa tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen på pressekonferansen klokken 13 fredag ettermiddag.

Hør kjennelsen her

Hun viste blant annet til den offentlige kritikken av den foreliggende rapporten da hun forklarte hvorfor retten har bedt om en ny vurdering av Breivik.

– Retten har ikke selv hatt grunnlag for å vurdere denne kritikken. Omstendighetene taler for å la uavhengige sakkyndige foreta en ny utredning av siktedes tilregnelighet, leste Arntzen opp fra rettens vurdering.

I tillegg viste hun til at helsepersonell ved Ila fengsel ikke har sett tegn på at Breivik skal være psykotisk.

- Det er hensynet til en best mulig opplysning av saken som har vært avgjørende for retten, sa dommeren.

Les også: Kan sperres inne på livstid

- Et vanskelig oppdrag

De sakkyndige ber nå om arbeidsro for å utføre oppdraget.

– Det viktige for oss nå er å få arbeidsro. For å gjøra en slik jobb er det viktig å trekke seg litt tilbake. Jeg kan derfor ikke kommentere dette og vil heller ikke gjøra det senere, sier Agnar Aspaas til NRK.

Aspaas (56) har vært avdelingsoverlege på psykiatrisk avdeling ved Vestfold sentralsykehus. Han har ti års fartstid som overlege i akuttpsykiatri og lang erfaring som sakkyndig rettspsykiater.

Aspaas var blant annet sakkyndig i saken mot skytedesperadoen (64) som ble dømt til 17 års fengsel for drapsforsøk på fire personar i Badeparken i Sandefjord i januar 2011.

Les også: Breivik avviser krav om nye sakkyndige

Tørrisen sier at han tar sakkyndigrollen, så vel som taushetsplikten, svært alvorlig.

– Det blir et svært vanskelig oppdrag, sier Tørrisen til NRK.

Tørrisen (52) er spesialist i psykiatri og tidlegere overlege ved Sykehuset Innlandet på Sanderud i Hedmark.

Han er en erfaren rettspsykiater som har gjort langt over 150 observasjoner de siste ti årene. Tørrissen har blant annet jobbet med den mye omtalte overgrepssaken i Alvdal, der to hovedtiltalte fikk 15 års fengsel for årelange seksuelle overgrep mot egne og andres barn.

- Ingen kritikk av Breivik-rapporten

Den nye oppnevningen kommer etter at lang tids kritikk av den opprinnelig sakkyndigrapporten fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Deres rapport, som kom i november i fjor, konkluderte med at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) var psykotisk da han utførte terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli, og at han derfor ikke er strafferettslig tilregnelig.

Ifølge retten innebærer den nye oppnevningen ingen kritikk av den eksisterende rapporten.

– Denne sakens helt spesielle og særdeles alvorlige karakter tilsier at tilregnelighetsspørsmålet bør utredes nærmere, sa Arntzen.

Arntzen understreker at den nye vurderingen vil bli gjort på bakgrunn av det samlede bevismaterialet.

Hun vil ikke si noe om hvordan de to rapportene vil bli vurdert opp mot hverandre, men sier at det er noe retten vil ta stilling til under hovedforhandlingene som starter i april.

Les også: Ny vurdering: Breivik er ikke schizofren

Rettssaken går som planlagt

Ifølge VG vil den de nye rettspsykiaterne få et noe annerledes mandat enn det som ble gitt til Synne Sørheim og Torgeir Husby. De nye sakkyndige skal blant annet se etter andre fysiske eller psykiske lidelser som kan forklare siktedes fungering.

De skal også se etter sammenhenger mellom manifestet og hans handlinger. Breivik har imidlertid uttalt at han ikke vil underkaste seg en ny rettspsykiatrisk vurdering.

Den nye rapporten vil ikke føre til at rettssaken blir utsatt, opplyser Oslo tingrett. Saken skal starte 16. april og det er satt av ti uker til saken.

Les også: Ber om ro rundt Breivik-diagnose

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden