Melkeveien full av planeter

Cygnus X, en av de mest aktive regionene i Melkeveien, i et bilde fra NASA. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Cygnus X, en av de mest aktive regionene i Melkeveien, i et bilde fra NASA. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Det finnes milliarder av planeter i vår galakse Melkeveien, og et stort antall av dem ligner trolig på jorda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det oppsiktsvekkende funnet som en gruppe forskere, deriblant tre astronomer fra Det europeiske sørobservatorium (ESO), nå har gjort.

Hver stjerne i Melkeveien har i snitt 1,6 planeter, fastslås det i studien som nå legges fram i det britiske forskningstidsskriftet Nature.

– Vår kunnskap om planeter rundt andre stjerner er i ferd med å bli totalt endret, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard om de nye funnene.

Les også: Melkeveiens hjerte er svart

Antakelig finnes det mange steder der forholdene kan tillate livsformer å eksistere, fastslår han i en pressemelding.

Enorme tall

Astronomene som står bak studien, bygger sine funn på observasjoner fra et nettverk av teleskoper på den sørlige halvkula, deriblant et stort teleskop i Chile.

I dag har forskerne bekreftet eksistensen av over 700 planeter i Melkeveien. Men ifølge de nye beregningene er tallet i virkeligheten mye større. Trolig finnes det minst like mange planeter som stjerner, det vil si flere hundre milliarder.

Les også: - Milliarder av planeter som vår

Det mest interessante er imidlertid at det ser ut til at mindre planeter er vanligere enn større. En tidel av stjernene har planeter som kan tenkes å huse liv.

Det kan med andre ord finnes enorme mengder himmellegemer som ligner jorda.

– Det kan finnes mange jordkloder. De kan være svært, svært vanlige, sier den svenske astronomen Robert Cumming.

Mikrolinsing

Forskerne har utnyttet et fenomen kalt mikrolinsing for å beregne hvor vanlig planeter er i Melkeveien. Og etter et seks år langt søk der millioner av stjerner ble kartlagt, nådde forskerne sin konklusjon: Planeter er regelen heller enn unntaket.

Skulle fenomenet vise seg å være like vanlig i andre galakser enn Melkeveien, blir antall planeter som ligner jorda, ufattelig stort.

– Neste steg blir å undersøke hvor vanlig det er med gode forutsetninger for liv, det vil si riktig temperatur og vann, sier Robert Cumming.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden