USA etterforsker likskjending av afghanske fanger

En video som angivelig viser amerikanske marinesoldater som urinerer på liket av en afghansk fange sirkulerer noe flere steder på nettet. Videoen blir kraftig fordømt av flere organisasjoner.(AP Photo)
En video som angivelig viser amerikanske marinesoldater som urinerer på liket av en afghansk fange sirkulerer noe flere steder på nettet. Videoen blir kraftig fordømt av flere organisasjoner.(AP Photo)

USAs militære etterforsker en video som angivelig viser amerikanske marineinfanterister som urinerer på likene av Taliban-opprørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På videoen sees fire personer i amerikanske militære feltuniformer som urinerer på tre blodige lik på bakken. Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

Pentagon har ennå ikke fastslått om videoen er ekte, men talsmann John Kirby sier at det filmen viser, «uansett er motbydelig oppførsel som er uakseptabel for alle i uniform».

– Den gjorde meg kvalm, sier han og gjør det klart at saken er under etterforskning.

Forsterker antivestlige følelser

I en uttalelse fra marineinfanteriet heter det at «handlingene som er vist, ikke er i overensstemmelse med våre kjerneverdier og kan ikke tas som indikasjon på våre marineinfanteristers karakter».

Videoen kan forsterke de antiamerikanske følelsene som sprer seg i Afghanistan etter et tiår med krig, der det har vært mange andre tilfeller av mishandling.

Filmen, som dukket opp på YouTube, Live Leak og andre nettsteder, blir kjent på et tidspunkt da USA gjør sitt beste for å oppmuntre til forsoning i Afghanistan før de amerikanske styrkene trekkes ut.

Les også: Angrep mot offentlig bygning i Afghanistan

Kraftige fordømmelser

Videoen blir kraftig fordømt av Rådet for amerikansk-muslimske relasjoner (CAIR), en framtredende amerikansk borgerrettighetsorganisasjon.

«Hvis det bekreftes at videoen er ekte, viser den oppførsel som er fullstendig uakseptabel for amerikansk militært personell, oppførsel som kan sette andre soldater og sivile i fare,» sier CAIR i en uttalelse.

På amerikanske militære nettsider spredte det seg raskt kraftige reaksjoner på videoen. Mens noen mente at de som var filmet, burde settes bak lås og slå, kritiserte andre dem for å ha filmet seansen og lagt ut videoen på nettet.

Rundt 20.000 marineinfanterister er i Afghanistan, først og fremst i Kandahar og Helmand i den sørlige delen av landet. Totalt har USA 90.000 soldater i Afghanistan.

Etter planen skal USA og de andre landene i koalisjonen trekke ut sine styrker og overlate sikkerheten til afghanske styrker innen slutten av 2014.

Les også: USA i hemmelige forhandlinger med Taliban

Les også: Norske soldater rammet av veibombe

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden