Teltprotest mot boligkrise

SKAL SOVE UTE I TELT: Ungdomspartilederne krever bedre finansieringsordninger for ungdom som vil inn på boligmarkedet. Fra venstre Henrik Asheim (Unge Høyre), Ove A. Vanebo (FpU), Sveiung Rotevatn (Unge Venstre) og Elisabeth Løland (KrFU). Foto: Målfrid Bordvik
SKAL SOVE UTE I TELT: Ungdomspartilederne krever bedre finansieringsordninger for ungdom som vil inn på boligmarkedet. Fra venstre Henrik Asheim (Unge Høyre), Ove A. Vanebo (FpU), Sveiung Rotevatn (Unge Venstre) og Elisabeth Løland (KrFU). Foto: Målfrid Bordvik

De borgerlige ungdomspartilederne tilbringer det neste døgnet i telt i Oslo sentrum i protest mot dagens boligpolitikk for ungdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se våre kalkulatorer
Så mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Utleiefinansiering
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye skattefritt utleie i egen bolig dekker av lånekostnadene.

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

BSU-lønnsomhet
Beregn hvilken avkastning BSU-sparingen din gir deg. Legg inn når, og hvor mye du skal spare innenfor BSU-ordningen.

BSU-kvote
Her kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet. Dette er en aktuell situasjon for mange når de kjøper hus eller leilighet første gang.

De fire ungdomspartiene FpU, KrFU, Unge Venstre og Unge Høyre slo onsdag opp hvert sitt telt på Stortorget i Oslo. Selv om temperaturmåleren «bare» viste to minusgrader, og ungdomspolitikerne hadde rustet seg med ullundertøy, virket de litt forfrosne allerede etter to timer.

Målet med det 24 timer lange oppholdet i telt er å rette oppmerksomhet mot den vanskelige boligsituasjonen for unge i storbyene i Norge i dag.

- Mange unge ønsker å bo i byene, men reglene gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Aksjonen er et bilde på at man nesten er nødt til å bo i telt for å være i byen. Det er jo også litt alvor i spøken ettersom vi kjenner til at ungdom har måttet sove i gymsaler og lignende på grunn av mangel på boliger, sier Ove A. Vanebo, formann i FpU, til ABC Nyheter.

- Dagens unge taper

De fire borgerlige ungdomspartiene har samlet seg til en felles front for noe de aller er enige om, nemlig at det er behov for økt boligbygging.

De viser til at høy innflytting til storbyene og lite boligbygging driver prisene opp. Bare i 2011 steg boligprisene med ni prosent. Samtidig gjør økte krav til egenkapital og nye, fordyrende forskrifter det enda vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Les også: Her steg boligprisene mest i fjor

Det haster å bygge flere små, rimelige boliger – og det må politikerne legge til rette for, krever politikerne.

- Vi frykter at dagens unge blir en tapt generasjon i boligmarkedet, mens 40-50-åringene koser seg i sofaen med gode betalingsavtaler, sier Henrik Asheim, leder i Unge Høyre.

Les også: - Nå blir boligmarkedet kun for rike 50-åringer

Arv muliggjorde boligkjøp

Blant de fire borgerlige ungdomspartilederne er det bare én som eier egen bolig.

- Jeg var så heldig at eg kunne bruke arv for å kjøpe meg bolig. I tillegg er vi to til å dele utgiftene, sier Elisabeth Løland, leder i KrFU.

Resten av ungdommene betaler dyrt på leiemarkedet. Unge Høyre-lederen og samboeren deler en toroms til 12.000 kroner i måneden.

- Ungdom må være flinke til å spare til egen bolig, men det er ikke lett å legge opp kapital med så høye leiepriser, sier Asheim.

Les også: Til kamp mot rekordhøye boligpriser

Vil doble BSU-ordning

I et brev til regjeringen ved kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete foreslår ungdommene en rekke tiltak for at flere unge skal slippe til på boligmarkedet.

  • Dagens BSU-ordning bedres ved både årlig sparebeløp og maksimalt sparebeløp dobles fra dagens ordning.
  • Dokumentavgiften fjernes.
  • Formueskatten fjernes slik at bolig blir et mindre attraktivt spekulasjonsobjekt.
  • Kommunale avgifter må baseres på faktisk forbruk og ikke på gjennomsnittet.
  • Høyere blokker og økt fortetting på sentrale steder vil gi rimeligere leiligheter.
  • Fritak for de fleste nye forskrifter for alle leiligheter under 70 kvm, som f.eks. snu-sirkel i alle rom, heis i alle blokker over tre etasjer, nye ventilasjonskrav og krav til antall stikkontakter.
  • Boligprisene må reduseres gjennom økt boligbygging, ikke redusert tilgang på finansiering. Bankene selv må kunne vurdere låntakernes betjeningsevne.

Frykter økte sosiale forskjeller

Løland frykter økte sosiale forskjeller dersom boligpolitikken ikke endres.

- Noen har foreldre som kan spytte penger inn i en leilighet, mens de som ikke har det, blir sperra ute av boligmarkedet.

Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre, reagerer på at boligpolitikk diskuteres lite i Norge.

- Det er et problem at høye boligpriser fremstilles som en god nyhet. Slik er det ikke for ungdom og fattige. Boligpolitikken må ta utgangspunkt i de som står utenfor boligmarkedet, ikke de som sitter godt i det fra før, sier han.

I tillegg til aksjonen har ungdomspartiene lansert Facebook-gruppen «Jeg vil ha bolig» for å få unge til å støtte opp om kravene.

De håper at også moderpartiene kan enes om kravene.

- Man er aldri enige om alt, men man må kunne kompromisse for å hjelpe ungdom, sier Vanbebo.

Les også:

Dette kan hindre boligprisvekst

- Vanskelig å se for seg boligprisfall

- Spent på boligprisene neste år

- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke

- Boligen gjør deg aldri mer rik

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden