45-åring frifunnet for Skøyen-drapet

Skøyendrapet har hatt flere runder i rettssalen. Her aktor Svein Holden (t.v.) og forsvarer Knut Lindboe i samtale før rettssaken i Oslo Tinghus før jul. (Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix)
Skøyendrapet har hatt flere runder i rettssalen. Her aktor Svein Holden (t.v.) og forsvarer Knut Lindboe i samtale før rettssaken i Oslo Tinghus før jul. (Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix)

45-åringen som har stått tiltalt for forsettlig drap på Vegard Bjerck på Skøyen i 2008, ble onsdag frifunnet i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skøyen-drapet
  • IT-gründer Vegard Bjerck (43) ble funnet knivdrept i garasjeanlegget på Hofftunet på Skøyen i Oslo 18. desember 2008.
  • Et halvt år senere, i juni 2009, pågrep politiet naboen og siktet ham for forsettlig drap. Naboen ble varetektsfengslet i halvannen måned før han ble løslatt på grunn av manglende bevis.
  • I mars 2011 ble mannen pågrepet for andre gang, og i mai ble det tatt ut tiltale. Eksperter mente at en fruktkniv som var funnet i mannens bolig, var drapsvåpenet.
  • Tingretten har fått framlagt seks ekspertuttalelser om knivbeviset. Fire mener kniven er det sannsynlige drapsvåpenet, to mener det ikke er mulig å konkludere.
  • Politiet mente Bjerck ble drept fordi han var vitne til at tiltalte med vilje ripet opp en bil. Tiltalte har senere innrømmet at han flere ganger har ripet opp biler på gjesteparkeringen.
  • Tiltalte har jobbet med et filmmanus om et drap i et garasjeanlegg. Dette har politiet brukt mot ham.
  • Tiltalte sier han jobbet på PC-en hjemme på drapstidspunktet. Døtrene har gitt ham alibi. Datalogger er også lagt fram som bevis på at han var hjemme på drapstidspunktet.

(Kilde:NTB)

IT-gründeren ble funnet knivdrept i garasjeanlegget ved boligen på Skøyen 18. desember 2008.

45-åringen, som var nabo av den drepte, ble pågrepet et halvt år senere. Tiltale mot ham ble ikke tatt ut før mai i fjor.

Politiet mente motivet var at han ble overrasket da han ripet opp biler på gjesteparkeringen, og at han knivstakk Bjerck i affekt.

- Jobbet på PC-en sin

Aktor, statsadvokat Svein Holden, la ned påstand om elleve års fengsel da saken ble avsluttet i Oslo tingrett før jul. Han anførte at påtalemyndigheten ikke har noe kronbevis mot 45-åringen, men en samlet bevisbyrde.

45-åringen har hele tiden nektet å ha noe med drapet å gjøre. Han har forklart at han var hjemme med datteren på drapstidspunktet, og at han jobbet på PC-en sin.

Nettopp tidskoder fra datamaskinen har vært et sentralt poeng under rettssaken. Forsvareren, advokat Knut Lindboe, mente tidskodene gir klienten alibi.

Aktor argumenterte på sin side for at tiltalte hadde hatt tid til å gå ned i garasjen.

Les også: Nytt ekspertvitne i Skøyen-drapssak

Uenige om kniv

Det har også vært uenighet knyttet til knivbeviset . Blant annet ble rettssaken utsatt i flere uker fordi tingretten ba om en ny ekspertuttalelse.

Til sammen seks eksperter har vurdert om fruktkniven var våpenet som ble brukt mot Vegard Bjerck.

Fire av ekspertene konkluderte med at kniven var det sannsynlige drapsvåpenet, mens to mente det var umulig å trekke noen konklusjon.

Advokat Knut Lindboe la i sin prosedyre ned påstand om full frifinnelse for klienten, og hevdet at påtalemyndigheten har vært preget av tunnelsyn. Lindboe trakk også fram en rekke biler og personer som han mente politiet burde ha sjekket ut.

Les også: Åstedsbefaring i Skøyen-drapet

Les også: Skøyen-siktet slippes fri

Saken oppdateres

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden