Meny

Danskene feirer sin jordnære dronning

Dronning Margrethe på tirsdagens pressemøte på Amalienborg i Christian IX's Palæ i forbindelse med at Dronningen har sittet 40 år på tronen. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Margrethe feirer denne uka 40 år på tronen. Monarken verdsetter vennskap, prøver å være seg selv i sin gjerning og klarer seg fint uten mobiltelefon og internett.

Tirsdag ettermiddag stilte dronning Margrethe opp for pressen på Amalienborg slott. Der oppsummerte kong Haralds tremenning blant annet sine 40 år på tronen og forholdet til andre kongelige:

– Særlig den norske kongen og dronningen har vært mine nære venner gjennom mange, mange år. Det begynte faktisk så smått i tiden før og utviklet seg særlig i tiden etter jeg ble dronning. Rent menneskelig er vi veldig på bølgelengde, og vi har et svært godt og naturlig forhold til hverandre, sier dronning Margrethe til NTB.

Les også: Danskene slår ring om kongehuset

Hun understreket hvor viktig det er å ha gode venner man kan være seg selv sammen med, når man har en såpass eksponert rolle ellers.

– Jeg kommer ofte til Norge for å stå på ski, og det har naturlig nok gjort vennskapet til kongeparet der dypere, ikke minst fordi den norske dronningen er en slik naturbegeistret og entusiastisk skigåer.

Kvinneforbilde

Dronning Margrethe var bare 31 år gammel da hennes far gikk bort.

– Min regjeringstid begynte morgenen etter at han døde, da jeg ble utropt til dronning på balkongen av Christiansborg Slott. Tre ganger sa statsministeren “Kong Frederik IX er død, lenge leve dronning Margrethe II», og så holdt jeg en svært kort tale der jeg sa hva som ville bli mitt valgspråk, og det var det. Jeg ble kastet inn i det, sier dronningen.

Les også: Danskene mener kronprins Frederik bør overta

Feiringen av hennes 40 år lange regjeringstid begynte tirsdag med mottakelse i Folketinget. Folketingets president Mogens Lykketoft sa at dronningens overtakelse av tronen i 1972 var et genialt tidspunkt for dansk kvinnefrigjøring.

Selv mener dronningen det var en fordel å være kvinne. Når hun mer eller mindre bevisst håndterte ting annerledes enn hennes far hadde gjort, forklarte folk det med at en kvinne naturlig nok gjør ting annerledes enn menn.

Lever uten mobil

Dronningen sier at hun hele tiden har forsøkt å være seg selv og å gjøre det som har falt henne naturlig. Hun betegner seg som en kvinne som lever i nuet og setter pris hvert øyeblikk. Derfor syns hun det er vanskelig å trekke fram en bestemt periode i regjeringstiden som den beste:

– Jeg ville nok alltid svart at den beste tiden er akkurat nå.

Til tross for dette er dronningen ingen slave av nåtiden, og det vekker stor fornøyelse blant folk å finne ut at Danmarks dronning i 2012 for eksempel ikke har mobiltelefon eller er på internett. Selv føler hun at det er helt uproblematisk:

– Jeg bruker jo telefonen når det er nødvendig. Mine to sønner morer seg veldig over at jeg ikke har mobil og mine søstre syns jeg er gammeldags. Men jeg har det veldig fint uten mobiltelefon. Ellers takk, ler dronningen.

Private kongehus

I likhet med den norske kongefamilien ønsker dronning Margrethe og hennes familie å ha sitt privatliv atskilt fra de offentlige pliktene og oppgavene. I et åpenhjertig intervju med CNN påpeker hun at det er en fordel at hennes to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, har valgt seg ektefeller fra utlandet:

– Kronprinsesse Mary og prinsesse Marie har muligheten til å sette sin egen standard, ingen her i Danmark har gått på skole med dem. Sånn sett er det litt annerledes enn med prins William, kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria, som har alle giftet seg med en fra sitt eget folk, sier dronning Margrethe.

Uka som kommer må hun belage seg på mye oppmerksomhet. Det er et tett jubileumsprogram fram til høydepunktet søndag 15. januar. Da avholdes en gallamiddag på dagen 40 år etter at dronningen ble utropt til kong Frederik IXs etterfølger. Både det norske kongeparet og kronprinsparet vil være blant de kongelige gjestene denne helgen.

Les flere nyheter

Populært