Meny

Kurdisk TV-stasjon i Danmark dømt for terror

Demonstrasjon mot politiets beslaglegning av midler fra den kurdiske fjernsynsstasjonen ROJ TV i Danmark. Arkivfoto fra 19. oktober 2010. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kurdisk TV-stasjon i Danmark er dømt til store bøter for brudd på terrorlovgivningen, men den får fortsette driften.

Tyrkia, som ønsker stasjonen stengt, reagerer sterkt på dommen. Dansk Folkeparti er enig i at stasjonen bør stenges så fort som mulig.

Domstolen i København mener ROJ TV har drevet propaganda for den kurdiske geriljagruppen PKK i Tyrkia.

Les også: Tyrkia vil betale erstatning til kurdiske ofre

I tillegg er stasjonen blitt finansiert av PKK, som har påvirket det redaksjonelle innholdet.

De to selskapene ROJ TV A/S og Mesopotamia Broadcast A/S ble tirsdag dømt til å betale til sammen 2,6 millioner danske kroner i bøter. København Byret mener det er nødvendig med en «avskrekkende sanksjon».

Historisk

Rettssaken er historisk, og det er første gang myndighetene i et skandinavisk land har anklaget mediebedrifter for terror.

ROJ sender fra Danmark, men kan potensielt nå ut til 30 millioner kurdere over hele verden. TV-stasjonens forsvarer har argumentert for frifinnelse med henvisning til ytringsfriheten.

Tyrkia raser

Tyrkias ambassadør til Danmark, Ahmet Berki Dibek, hadde håpet at retten ville sørge for å få ROJ stengt. Han håper at dommen vil bli anket til landsretten.

– Jeg tror ikke Danmark ville ha tillatt en fjernsynsstasjon å spre barnepornografi eller narkotika. Hvorfor tolererer man da en tv-stasjon som lager propaganda for terrorisme, spør Berki Dibek indignert.

– Hvis stasjonen ikke stenges vil PKK betale boten og fortsette å sende propaganda for terror. Det må forhindres, legger han rasende til.

Les også: Erdogan beklager sivile tap etter flyangrep

Ambassadørens holdning deles av blant andre Dansk Folkeparti.

– Hvis man forestiller seg at det var al-Qaeda eller Hizbollah som drev en tv-stasjon i Danmark som fremmet terror, og vi ikke stengte stasjonen, tror jeg folk ville innse alvoret, sier talsmann for Dansk Folkeparti, Morten Marinus.

Les flere nyheter

Populært