Meny

Ruter dras inn i Unibuss-saken

SKANDALEN RULLER VIDERE: To nye personer ble tirsdag pågrepet og siktet for korrupsjon i forbindelse med Unibuss-saken. En av de pågrepne tilhører Ruter. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ruter utelukket i november Unibuss fra en anbudskonkurranse. Begrunnelsen var korrupsjonskultur. Tirsdag ble en Ruter-ansatt pågrepet, og siktet for korrupsjon.

Til ABC Nyheter bekrefter informasjonssjef Gry Isberg i Ruter at en av de to som tirsdag ble pågrepet i korrupsjonssaken, er ansatt i det offentlige kollektivselskapet.

Den andre personen er ansatt i Volvo Norge, og til ABC Nyheter beskriver kommunikasjonsrådgiver Torstein Magelssen tirsdagens pågripelse som et sjokk.

- Vi var forberedt på at vi som en stor aktør i bransjen ville bli gransket, men hadde aldri trodd at dette ville skje. Vi er meget overrasket over dagens pågripelse av en av våre, sier Magelssen som ikke vil si hvilken rolle vedkommende har hatt i Volvo Norge.

Ønsker å rydde opp

I en pressemelding skriver Ruters administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen at selskapet har hatt en tett dialog med politiet i forbindelse med sin egen interne granskning, helt siden korrupsjonssaken ble avdekket i Unibuss i fjor høst.

Reitan Jenssen innrømmer at dagens pågripelse er svært uheldig for Ruter.

- Samtidig er vi glad for om vi en gang for alle kan bidra til at det ryddes opp i det politiet har krakterisert som en ukultur i kollektivbransjen, uttaler Reitan Jenssen.

Utestengte Unibuss

Ruter, som bestiller kollektivtjenester i Oslo og Akershus, utelukket senest i november Unibuss fra en stor anbudskonkurranse om kjøring av bussruter på Oslo vest. Begrunnelsen var korrupsjonskulturen hos sistnevnte.

Nå er altså Ruter selv innblandet i korrupsjonssaken.

Samtidig lot Ruter leverandørselskapet MAN fortsette å levere nye busser. Dette til tross for at den pågående korrupsjonsskandalen i Norge har sitt utspring i en tysk korrupsjonssak, der MAN skal ha betalt penger til norske innkjøpere for å få innpass som leverandør til Oslos kollektivtransport.  

- Slik vi ser det, har saken etter de første pågripelsene utviklet seg i retning av å avdekke en ukultur der ansatte i kollektivselskaper i Oslo har mottatt utilbørlige fordeler fra mange leverandører til selskapene, sier politiadvokat Christian Stenberg.

- Gjort funn underveis

I september i fjor startet Ruter en intern granskning som følge av korrupsjonskandalen som blusset opp i Unibuss etter rettsaken mot tyske MAN.

- Det er blitt gjort funn underveis i granskingsarbeidet som er overlevert til politiet. De funn som er overlevert er det selvsagt politiets oppgave å undersøke og etterforske på vanlig måte, opplyser Reitan Jenssen i tirsdagens pressemelding.

Korrupsjonssaken som ble rullet opp etter denne saken fra ABC Nyheter i september, har nå ført til 13 pågripelser totalt.

Styreleder Cato Hellesjø i Unibuss besvarte ikke ABC Nyheters henvendelser tirsdag.

Les også: - Misbruker Unibuss-korrupsjon til å privatisere

Les også: Unibuss-direktør pågrepet i korrupsjonssak

Les også: Gransker mer krim i Unibuss

Les flere nyheter

Populært